Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

duminică, 27 martie 2011

FILE DE PĂSTRĂV LA CUPTOR

Hm! Bună întrebare. Cu o paletă de nenumărate variante de răspuns. Să zicem că varianta aleasă de mine nu e chiar prima care v-ar veni în minte. Sunt altele, nu-i aşa, mult mai interesante, mai tentante, mai ... de preferat. Le-am încercat şi pe ele! Dar nu la ele mă voi referi acum. Ci doar la ce se poate face în pauzele celorlalte variante de activităţi duminicale.

Aşadar, ce gătim pentru doi, duminică la prânz, cand nu avem chef să ieşim în oraş? File de pastrăv la cuptor cu salată de fenicul, iar la desert, tartă cu mere şi marţipan.

File de păstrăv la cuptor

File de păstrăv la cuptor


2 fileuri de păstrăv
50 gr unt f. moale
2 linguri ulei de măsline extravirgin
coaja rasă şi zeama de la o lamâie verde (sau galbenă; cea verde este mai aromată)
4 căţei mari de usturoi (sau 6 mai mici), striviţi
1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
1 linguriţă cimbru uscat
sare şi piper după gust

Eu am ales fileuri de păstrăv, dar, dacă preferaţi alt tip de peşte, cred că nu e nici o problemă. Un lucru trebuie însă făcut obligatoriu: verificaţi ca fileurile să nu aibă totuşi oase. Dacă au, atunci, cu ajutorul unei pensete de bucătărie sau, pur şi simplu, al unui cuţitaş, prindeţi oscioarele şi extrăgeţi-le cu atenţie, pentru a nu zdrenţui prea tare carnea peştelui. Verificaţi încă o dată, trecând degetul peste fileuri. Dacă aţi scăpat de toate oasele, puteţi trece la următoarea etapă. Ungeţi o tavă non-aderentă cu un strat fin de ulei de măsline, apoi presăraţi deasupra un strat subţire de sare grunjoasă de mare, piper măcinat mai mare şi seminţe de coriandru măcinate. Puneţi deasupra fileurile de peşte spălate şi uscate foarte bine cu prosoape de hârtie, cu pielea în jos (aceasta va deveni crocantă la copt şi ... hmmm!!!... delicioasă!).
Într-un castronel amestecaţi toate celelalte ingrediente, până ce obţineţi un fel de pastă. Ungeţi cu ea carnea celor două fileuri, împărţind-o în mod egal. Acestea fiind făcute, fileurile pot fi puse în cuptorul încins şi coapte la 180C, timp de vreo 30 de minute, sau până devin uşor arămii. Scoateţi tava din cuptor, lăsaţi peştele vreo 5 minute să se răcească, apoi aşezaţi-l pe farfurii, cu grijă, pentru a nu se rupe.



Nu am fotografii cu peştele deja copt. De ce? Foamea devenise aşa de mare, pofta, chiar şi mai mare, aşa că am uitat de orice altceva şi ne-am pus pe înfulecat. Dar, poate că faceţi voi fotografii cu rezultatul încercărilor voastre şi mi le trimiteţi. Ce ziceţi de asta?


Acest peşte este minunat cu o salată de fenicul cu coajă de portocală şi de lămâie, a cărei reţetă o găsiţi în postarea din 19 februarie 2011. Astăzi postez doar fotografii cu această minunată salată.




La această combinaţie de delicii am avut un Riesling de Jidvei, rece de s-au aburit paharele!

La desert, am profitat de o cantitate mai mare de mere cumpărate chiar ieri din supermarket, de un aluat foetaj pe care-l mai aveam prin congelator şi de nişte marţipan minunat primit de Crăciun de la o prietenă venită tocmai din Suedia (da, din păcate aicinu prea găsesc marţipan cu uşurinţă, decât poate doar la Ki-Life, în Piaţa Amzei) şi am realizat o tartă rafinată.

Tartă cu mere şi marţipan

1 foaie de aluat foetaj (eu folosesc Bella)
4 mere Golden Delicious potrivi de mari
fulgi de migdale (nici pe aceştia nu-i veţi găsi la noi, aşa că puteţi folosi migdale coapte în cuptor şi apoi măcinate mai mare)
1 linguriţă de scorţişoară
2linguri gem de caise
marţipan

Aşezaţi foaia de aluat pe o tavă tapetată cu pergament. Marcaţi cu vârful unui cuţit o "ramă" pe lungimea tuturor celor patru laturi ale aluatului, cam la 2 cm de marginea foii. În interiorul dreptunghiului rezultat, aşezaţi felii f. fine de marţipan, până ce acoperiţi toată suprafaţa. Curăţaţi merele de coajă şi scoteţi-le cotoarele, tăiaţi-le în jumătăţi, apoi în felii fine, pe care le stropiţi cu puţină zeamă de lămâie, ca să nu se oxideze. Aşezaţi peste marţipan un strat dens de felii de mere şi presăraţi-le cu scorţişoară. Puneţi tarta în cuptorul încins în prealabil şi coaceţi-o până ce marginile de aluat rămase libre încep să devină uşor aurii. În tot acest timp, puneţi într-o crăticioară 2 linguri de gem de caise şi 1 lingură de apă. încălziţi totul, apoi treceţi conţinutul printr-o sită, pentru a obţine un sos mai gros şi fin. Scoateţi tarta din cuptor, ungeţi-o pe toată suprafaţa cu acest sos, apoi presăraţi deasupra fulgi de migdale şi mai daţi la cuptor până ce se rumenesc puţin şi migdalele. Se lasă să se răcească puţin, apoi se serveşte simplă sau, dacă şi vremea de-afară vă îndeamnă, cu o cupă mare de îngheţată de vanilie.



Etichete: