Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 6 mai 2011

Astăzi, ceva dulce!

Muffin-uri cu banană şi cremă de roşcove

Pentru 12 bucăţi

1/2 lămâie
100g unt moale
125g zahăr
2 ouă
1 praf de sare
250g făină
3 linguriţe praf de copt
1/8l lapte
1 banană mare
2 linguri cremă de roşcove cu alune (sau Nutella)


Încălziţi cuptorul la 180C şi aranjaţi 12 coşuleţe de hârtie în locaşurile tăvii de muffins.

Spălaţi cu apă fierbinte lămâia şi ştergeţi-o bine. Răzuiţi coaja şi stoarceţi zeama unei jumătăţi.

Bateţi spumă untul cu zahărul. Adăugaţi ouăle, coaja de lămâie şi sarea. Amestecaţi făina cu praful de copt şi adăugaţi amestecul cernut în compoziţia de unt alternativ cu laptele.

Cojiţi banana şi tăiaţi miezul în cubuleţe mici. Stropiţi-le cu zema de la jumătatea de lămâie, apoi adăugaţi-le compoziţiei ( cu zeama de lămâie), urmate de crema de roşcove. Amestecaţi bine, dar fără a strivi cubuleţele de banană.

Repartizaţi compoziţia în formele de muffins şi daţi la cuptor pentru aprox. 35 de minute (încercaţi cu o scobitoare pentru a vedea când sunt gata).

Notă: Sunt ideale în orice moment al zilei, dar mie îmi plac la ceaiul de la ora 5. Am folosit crema de roşcove pe care o prezint într-una din imagini (cumpărată de la raionul de produse Bio din Real). Dar puteţi foarte bine folosi mult-iubita Nutella, sau orice altă cremă de cacao şi alune. În loc de banane se pot adăuga bucăţele de măr, pară, fructe confiate, etc.



Etichete:

miercuri, 4 mai 2011

Verde

Da. Verde. Culoarea anotimpului pe care tocmai îl traversăm. Culoarea care predomină în toate pieţele. Culoarea care ar trebui să predomine şi în meniul nostru zilnic.

Eu m-am decis ieri  pentru spanac. De ce spanac? Păi, poate pentru că în antichitate mai era denumit şi "mătura organismului", fiind cel mai bun mijloc natural pentru curăţirea şi regenerarea sistemului digestiv.

Principalele proprietati (preluate de pe http://gastronomie.ele.ro/Spanacul_pentru_curatirea_organismului_--a10.html)

- este un intaritor al sistemului imunitar;

- nutritiv si tonifiant;

- combate scorbutul (datorat lipsei de vitamina C);

- remineralizant de mare valoare;

- curatitor al tubului digestiv (retragand toxinele din masa umorilor si favorizand eliminarea lor);

- tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii;

- creste cantitatea de urina eliminata ;

- stimuleaza secretiile gastrice ,pancreatice si biliare;

- stimuleaza cresterea ;

- provoaca eliminarea viermilor intetinali;

- previne infectia gingiilor (pioreea).


Acestea fiind zise, iată 2 propuneri din partea mea de reţete cu spanac:

Supă cremă de spanac cu brânză de capră

Pentru 4 persoane

800g spanac proaspăt, curăţat, spălat bine şi scurs bine de apă
1 ceapă
20g unt
1 lingură ulei de măsline pentru gătit
2 cartofi
100g brânză moale de capră
60ml smântână groasă
sare şi piper măcinat

Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mărunt. Topiţi untul într-o oală mare împreună cu uleiul, apoi căliţi ceapa, fără să o rumeniţi. Adăugaţi spanacul şi lăsaţi să se înmoaie timp de 3-5 minute, pe foc mediu, amestecând des (nu va încăpea tot spanacul de la început în oală, aşa că puneţi-l pe rând).

Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi tăiaţi-i cuburi. Adăugaţi-i în oală. Săraţi, piperaţi şi acoperiţi totul cu apă fierbinte (cca. 1 l). Lăsaţi să fiarbă în clocote mici aproximativ 30 de minute.

Mixaţi totul cu mixerul de mână sau în bolul unui mixer fix, încorporând puţin câte puţin brânza de capră şi smântâna.

Turnaţi supa în boluri şi serviţi-o decorată cu câteva bucăţele de telemea de capră, cipsuri din foi de lipie (eu pun atât d emulte, că abia dacă se mai vede supa :-) ), ierburi aromate şi câteva picături de ulei de măsline extravirgin.





Spanakopita

Spanacul (numit în greacă spanaki) este un ingredient important în bucătăria grecească. Spanakopita este o plăcintă delicată, dar hrănitoare. Se poate pregăti ca o plăcintă mare, care se taie în porţii mai mici şi poate fi consumată ca fel principal de mâncare la o masă, sau ca plăcinţele mai mici, sub forma unor rulouri, şi atunci ar putea fi servită ca aperitiv, alături de faimosul sos grecesc din tzatziki (iaurt de oaie sau de capră, castravete proaspăt tăiat f. fin, puţin ulei de măsline, ierburi aromatice - mai ales mentă sau mărar - şi o cantitate considerabilă de usturoi, care nu este însă neapărat obligatoriu, sosul fiind delicios şi fără, în zona grecească a Ciprului, de exemplu, predominând mai degrabă aroma de mentă, decât cea de usturoi).

Pentru 6-8 porţii mari (sau 16 mai mici, aşa cum am făcut eu; alegerea vă aparţine)

3 cepe mari, tocate mărunt
50ml ulei de măsline extravirgin
1kg spanac proaspăt, spălat, fără tulpini
1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt (opţional)
1 1/2 linguriţe sare fină
125g brânză feta de capră, zdrobită
1/4 linguriţă piper negru proaspăt măcinat
14 foi de plăcintă
175g unt topit

Încălziţi cuptorul la 190C.

Căliţi ceapa în ulei până se înmoaie.

Adăugaţi pe rând spanacul şi pătrunjelul şi căliţi-le căteva minute, până se înmoaie.

Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi brânza, apoi săraţi şi piperaţi (gustaţi înaine să adăugaţi sarea, căci, dacă brânza e mai sărată, s-ar putea să nu aveţi nevoie de toată cantitatea propusă).

Ungeţi cu puţin unt topit o tavă de cuptor de 25 x 43 x 5 cm. Faceţi o bază din 7 foi de plăcintă, ungând-o pe fiecare cu unt topit cu ajutorul unei pensule. Aşterneţi apoi stratul de spanac preparat şi acoperiţi cu restul de foi, de asemenea unse cu unt topit.

Tăiaţi plăcinta în pătrate sau în romburi şi daţi-o la cuptor timp de 30 de minute.



Etichete:

marți, 3 mai 2011

DESERT RAPID CU PERE ŞI CIOCOLATĂ

Iată un desert care se face cât ai bate din palme şi care vă mai şi ajută să folosiţi ce aveţi prin cămară şi credeţi că nu ar mai fi de nici un folos:
 
Desert rapid cu pere şi ciocolată
 

Ingrediente:
pentru 4 porţii

2 pere coapte, fără coajă, fără cotoare, tăiate în cubuleţe mici
2 croissanţi simpli (dacă sunt din cei mari, sau 3 mai mici; daca sunt vechi de o zi, sunt chiar mai potriviţi), rupţi în bucăţele (dacă nu aveţi croissant, puteţi folosi brioşe mai vechi)
50 g ciocolată amăruie, mărunţită
2 linguri de fulgi de migdale, sau de migdale prăjite şi măcinate
2 ouă
1 cană de lapte
1/2 cană de smântână
seminţele unui baton de vanilie
4 linguri de zahăr tos fin
 
Metodă:

1. Se încinge cuptorul la 200C.

2. Se bat bine ouăle cu laptele, smântâna, zahărul şi seminţele de vanilie, până se topeşte tot zahărul.

3. În patru castronele rezistente la căldură (sau într-un vas mai mare, aşa cum am făcut eu şi cum se vede din imagini) se pun straturi alternative de bucăţele de croissant, cubuleţe de pară, bucăţele de ciocolată şi fulgi de migdale. Stratul de deasupra trebuie sa fie de croissant.

4. Se împarte apoi amestecul de ou făcut la început în mod egal între castronele (sau se toarnă treptat peste compoziţia din vas), dând timp croissantului să se îmbibe cu lichid. Se presară fulgi de migdale deasupra şi se dă la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

5. Se scoate din cuptor, se lasă 10 minute să se răcorească, după care se savurează.