Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 9 mai 2011

MADLENE CU VANILIE ŞI LĂMÂIE

Când spui "Madeleines" nu poţi să nu te duci cu gândul la Marcel Proust şi la originala sa "maşină a timpului", o simplă ... "madlenă", care, când muşca din ea, îi declanşa un flash-back instantaneu, ajutându-l astfel să se reîntoarcă în timp.

Vă ofer mai jos varianta mea de madlene. Aşa îmi plac mie şi familiei mele, dimineaţa, lângă o ceaşcă de cafea cu lapte, sau după-amiaza, alături de un ceai parfumat. În felul acesta, orice zi, fie ea şi una ploioasă ca cea de azi, devine frumoasă, iar gustul acestei prăjiturele rafinate va trezi şi peste timp amintiri plăcute.

Nu uitaţi că aveţi nevoie de o tavă cu 12 forme speciale de madlene. Puteţi pune acest aluat în orice altă formă doriţi, dar nu se vor mai numi "madlene", căci nu vor mai avea forma specifică de scoică.

Madlene parfumate cu vanilie şi lămâie


Madlene cu vanilie şi lămâie


Ingrediente:
Pentru 24 de madlene

200g făină albă
120g unt topit şi răcorit
100g zahăr tos fin
1 praf de sare
1/2 linguriţă praf de copt
2 ouă
coaja unei lămâi
seminţele dintr-un baton de vanilie

Metodă:

1. Ungeţi formele de madlene cu unt şi tapetaţi-le cu făină, apoi daţi tava la frigider. Încingeţi cuptorul.
2. Amestecaţi făina cernută cu sarea şi cu praful de copt. Topiţi untul şi lăsaţi-l să se răcorească, apoi adăugaţi în el zahărul şi ouăle, pe rând, bătând bine după fiecare. Turnaţi acest amestec lichid peste cel uscat de făină. Adăugaţi coaja de lămâie şi seminţele de vanilie şi amestecaţi pentru a încorpora bine totul şi a obţine un aluat fin.
3. Puneţi o linguriţă plină de aluat în fiecare locaş al tăvii. Nu umpleţi locaşurile, căci aluatul va creşte, iar dacă va trece de margini, madlenele nu vor mai avea forma specifică.
4. Coaceţi madlenele la foc mediu timp de 10-12 minute, fără a deschide uşa cuptorului. Scoateţi-le pe un grătar şi lăsaţi-le să se răcească.




Etichete: