Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

miercuri, 31 octombrie 2012

KÖFTE CU SOS PERSAN


NIŞTE CHIFTELUŢE NU CA ORICARE

Uitaţi tot ce ştiaţi despre chifteluţele preparate de  mamele sau bunicile voastre. Mai ales despre cele cu sos pe bază de rântaş cu multă făină. Coşmar! Chifteluţele pot fi gătite şi altfel. Inspirându-mă dintr-o reţetă turcească de köfte şi una persană de sos, eu am creat un fel de mâncare de savoarea căreia vă veţi convinge doar dacă o veţi pregăti şi voi. Iată reţeta "fusion" de care sunt tare încântată:
 
CHIFTELUŢE CU SOS PERSAN SAVUROS
 
 
Ingrediente:
 
pentru 500gr de carne tocată
 
PENTRU CHIFTELUŢE:
 
500gr carne (eu am folosit amestec din 300gr vită şi 200gr porc, deşi ştiu care este relaţia popoarelor musulmane cu carnea de porc)
2 cepe medii, tocate mărunt
4 căţei de usturoi, zdrobiţi
3 linguri de pătrunjel verde, tocat mărunt
amestec măcinat din următoarele condimente: 2 linguriţe chimen, 2 linguriţe bobiţe de coriandru, 1 linguriţă schinduf uscat
2 linguri ulei de măsline
sare şi piper, după gust
 
Metodă:
 
1. Căleşte ceapa la foc mediu până se înmoiae. Adaugă usturoiul zdrobit şi mai căleşte 2 minute. Ia de pe foc şi lasă să se răcorească.
2. Toarnă ceapa cu usturoiul peste carnea tocată. Adaugă restul de ingrediente şi amestecă totul foarte bine, cu ajutorul mâinilor. Acest amestec se poate pune în pungi şi congela (desigur, dacă nu a fost deja congelată o dată carnea). Din el se formează chiftele plate, ce pot fi fripte pe grătar şi servite alături de orez, bulgur sau cous cous aromat (desigur, şi alături de cartofi prăjiţi!) şi de o salată de pătrunjel sau o salată verde cu vinegretă de lămâie şi ulei de măsline. Se pot însă forma şi chifteluţe rotunde, care se prăjesc în baie de ulei încins până se rumenesc bine, după care se scot cu o spumieră pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie, care vor absorbi excesul de grăsime.
Între timp se poate prepara un sos delicios de inspiraţie persană, în care se vor scufunda chifteluţele prăjite. Iată cum se face sosul:
 
PENTRU SOS:
 
Elementul care dă unicitate acestui sos este un amestec de ierburi şi ulei de măsline, amestec ce se cheamă în persană SABZI. În ţările din Golful Persic, acest amestec se găseşte gata preparat, sau găseşti de cumpărat buchete gata asortate din ierburile aromate folosite pentru sabzi.Voi puteţi foarte bine şi uşor prepara sabzi în casă. Aveţi nevoie doar de următoarele:
 
SABZI (amestec persan de ierburi aromate):
 
150gr pătrunjel verde
150gr mărar verde
150gr frunze proaspete de coriandru (pe care-l puteţi înlocui cu pătrunjel, dar coriandrul are farmecul lui)
2 linguri de schinduf uscat
ulei de măsline
 
Se spală ierburile bine şi se usucă, apoi de toacă grosier. Se pun toate ingredientele într-un blender şi se adaugă atât ulei de măsline cât să se obţină o partă groasă, de un verde intens.
 
Restul ingredientelor pentru sosul chifteluţelor sunt:
 
1 baton de scorţişoară
2 păstăi cardamom verde
1 păstaie cardamom negru
2 cuişoare
1 linguriţă boabe de coriandru
1/2 linguriţă boabe de piper măcinate
1 lingură schinduf uscat
1 ardei iute verde
1 lingură suc de limetă sau lămâie
2 linguri ulei măsline
3 cepe medii, tocate mărunt
4 căţei de usturoi, zdrobiţi
500gr roşii (opărite, curăţate de coajă şi seminţe şi zdrobite în blender)
 
Metodă:
 
1. Încinge uleiul într-un vas non aderent şi căleşte ceapa până se înmoaie. Adaugă usturoiul zdrobit şi mai căleşte 2 minute.
2. Adaugă roşiile, acoperă vasul cu un capac şi lasă totul la fiert vreo 10 minute.
3. Între timp, zdrobeşte în mojar cardamomul, cuişoarele, coriandrul şi prepară sabzi.
4. Asezonează sosul pentru chifteluţe astfel: adaugă ardeiul iute, sucul de limetă sau lămâie, batonul de scorţişoară şi restul condimentelor, precum şi amestecul sabzi. Drege de sare. Amestecă bine. Acum e momentul să scufunzi în acest sos şi chifteluţele prăjite. Dacă e necesar, adaugă un pic de apă clocotită, astfel încât sosul să fie îndeajuns de mult pentru a acoperi chifteluţele. Acoperă din nou vasul, şi lasă totul la fiert la foc mic vreo 30 de minute, sau până ce sosul capătă consistenţa dorită.
 
Se serveşte cu orez.
 
Poate părea complicat, dar nu este. Şi chiar dacă ar fi, rezultatul merită tot efortul.
 
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire