Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

marți, 23 octombrie 2012

LIMBĂ CU MAIONEZĂ ŞI TARHON


REŢETĂ NOSTALGICĂ
 
 
Pentru un eveniment important din familia mea am preparat la acest sfârşit de săptămână, printre altele, şi acest aperitiv pe care mama obişnuia să-l facă de câte ori aveam oaspeţi pe care dorea sau trebuia să-i impresioneze. N-am să uit niciodată cum ne mobiliza, şi pe mine şi pe sora mea, să o ajutăm. Era una dintre bucuriile vieţii mele de atunci să avem musafiri şi să pregătesc, alături de mama mea, bucatele din meniu. Această bucurie a primirii oaspeţilor şi a răsfăţării lor cu preparate de exceptie a rămas la fel de mare până în ziua de azi. Îmi face mare plăcere să gândesc meniul, să aleg cu grijă îngredientele, să le prepar cu multă, multă dragoste şi să mă bucur apoi de fiecare dată când văd pe chipul oaspeţilor mei plăcerea gustului perfect echilibrat. Am învăţat multe de la părinţii mei, şi mai multe mai apoi, pe cont propriu. Dar părinţilor mei nu le voi putea niciodată mulţumi îndeajuns pentru ce mi-au oferit. Cu gândul la ei şi la minunata mea copilărie şi adolescenţă am pregătit acest deliciu. Reţeta de mai jos este aşa cum mi-o amintesc făcută de mama, care se inspirase de la idolul ei, Sanda Marin.


LIMBĂ DE VIŢEL CU MAIONEZĂ ŞI TARHON



Ingrediente:
 
PENTRU RASOLUL DE VITA
 
1 limbă de viţel de 1kg
3l apă
2 cepe
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
10 boabe de piper
1 foaie de dafin
sare
 
PENTRU MAIONEZĂ
 
3 gălbenuşuri
300ml ulei
1 linguriţă de zeamă de lămâie sau oţet
sare
piper
3 linguri de tarhon proaspăt, tocat mărunt.
250ml smântână 12% grăsime
6 - 8 castraveciori muraţi mici în saramură, tocaţi mărunt
1 ceapă roşie mare, tocată mărunt
 
Metodă:
 
RASOL:
 
Se spală limba foarte bine, în mai multe ape, frecând-o, eventual, cu mălai, pentru a se duce bine murdăria din pori. Se ţine în apă rece cel puţin o oră înainte de a fi pregătită. Se pune apoi la fiert
într-o oală cu apă rece. Când începe să fiarbă se ia spuma, se adaugă zarzavatul şi condimentele, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic cel puţin 3 ore. După ce a fiert, se scoate din apă şi se curăţă de piele cât este încă fierbinte, începând din vârf, cu ajutorul unui cuţitaş.
 
MAIONEZA:
 
Se pun într-un castron gălbenuşurile, zeama de lămâie, un praf de zare şi unul de piper. Se freacă bine cu mixerul electric sau cu o lingură de lemn, până ce gălbenuşurile sunt bine amestecate. Se toarnă apoi uleiul, picătură cu picătură. Se freacă încontinuu, adăugând din când în când şi câte puţină zeamă de lămâie. Când maioneza începe să se îngroaşe, se poate turna ulei şi în cantităţi mai mari, respectiv, câte o linguriţă odată, dar nu mai mult. Atenţie! Uleiul nu trebuie să fie prea rece, căci există riscul ca maioneza să se taie. Dacă maioneza devine prea groasă, se poate subţia cu puţină apă. Se adaugă smântâna, castraveciorii, ceapa şi tarhonul şi se asezonează.
 
Limba se taie cubuleţe mai mari şi se adaugă maionezei preparate şi asezonate aşa cum am descris mai sus. Se amestecă bine şi se decorează cu frunze de tarhon. Se dă la frigider pentru cel puţin o oră înainte de servire, pentru a se echilibra gusturile.
 
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire