Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

duminică, 21 octombrie 2012

Pate din ficat de curcan


BRUNCH-UL DE DUMINICĂ



Da, mai nou, dacă e duminică, e brunch. Ştiţi voi, invenţia aia minunată care combină micul dejun (breakfast) cu prânzul (lunch) şi te ajută să nu te faci de râs nici că te-ai trezit prea târziu, nici că nu ai gătit nimic pentru prânz. Aduni repede toate "resturile" de prin frigider, le aşezi cochet pe farfurioare şi platoaşe, prepari o cafea aromată şi un ceai parfumat şi, dacă-ţi dă mâna, mai pregăteşti repede şi ceva proaspăt, şi gata-i brunch-ul. Toată lumea-i fericită!
 
Eu am fost la "vânătoare" prin Obor vineri, şi am adus acasă o minune de ficat de curcan, de-mi venea să-l devorez crud. N-am facut-o, în schimb am urmat sfaturile Sandei Marin şi l-am curăţat bine, bine, apoi l-am scufundat în lapte rece (ca să se albească) şi l-am lăsat aşa în frigider preţ de o oră. Apoi am fiert apă cu sare, am scos ficatul din lapte şi l-am uscat cu prosoape de hârtie. Când apa a dat în clocot, am scufundat în ea ficatul, şi l-am lăsat să fiarbă zece minute în clocote mari (atenţie la spumă!). Am stins focul, am pus capac oalei, şi am lăsat ficatul să se răcească în apă. Pe seară, când era deja complet rece, l-am scos din apă şi l-am depozitat într-o cutie bine închisă, pe care am dat-o la rece.
 
Azi dimineaţă am călit două cepe medii tocate mărunt în 3 linguri de unt şi una de ulei , până au devenit uşor aurii. Le-am lăsat să se răcească. Între timp, am fiert foarte bine şi două ouă, de la care am folosit doar gălbenuşurile.
 
Am pus în robotul de bucătărie ficatul tăiat în bucăţi mari, ceapa călită, gălbenuşurile de ou, 100gr de unt moale, sare, piper şi două linguri de cimbru uscat. Am pasat totul foarte bine, până am obţinut un pateu fin. L-am mai dres de sare şi piper, apoi l-am pus în castronele, l-am acoperit cu un strat de unt topit şi l-am dat la rece.
 
A fost divin de-a dreptul. Da, pare pretenţios spus "divin", dar credeţi-mă, dacă l-aţi fi gustat, aţi fi folosit exact acelaşi termen.
 
Aşadar, ca să fie clar pentru toată lumea:
 
PATE DIN FICAT DE CURCAN (inspirat de reţeta Sandei Marin)
 
Ingrediente:
 
300gr ficat de curcan (sau de care vă pofteşte inimioara)
500ml lapte (în care se va ţine ficatul crud la albit)
100gr unt moale (plus încă 3 linguri, pentru prăjirea cepei şi încă 3 linguri, care se topeşte şi se toarnă peste pateul aşezat în castronele)
1 lingură de ulei de floarea soarelui
2 cepe medii
2 gălbenuşuri răscoapte
2 linguri cimbru uscat
sare şi piper, după gust
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire