Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 22 octombrie 2012

QUICHE LORRAINE

QUICHE LORRAINE -
O DELICATESĂ LA ÎNDEMÂNA ORICUI



Quiche Lorraine (pronunţat chiş loren) este un preparat rustic franţuzesc, un fel de plăcintă deschisă, dacă vreţi, cu o umplutură de bacon, smântână, lapte, ouă, brânză franţuzească şi mirodenii, într-o crustă subţire de aluat fraged. El provine însă din Germania, din regatul medieval Lothringen, pe care francezii l-au redenumit mai tarziu Lorraine (sursă: www.culinar.ro).  Se poate servi la prânz sau la cină, ca antreu sau ca fel principal, rece sau cald, şi se poate lua foarte uşor la pachet sau la picnic. Ideal ar fi să-i asortaţi o salată verde cu vinegretă simplă de lămâie, ulei de măsline, sare şi piper. Dacă-l doriţi şi mai interesant, puteţi adăuga în umplutură şi un fir de praz, tăiat mărunt şi călit într-o lingură de unt şi una de ulei, până devine moale şi auriu deschis. Nu este un preparat scump, dar, ca de fiecare dată, vă implor să folosiţi numai ingrediente de calitate. Nu înlocuiţi nimic cu nimic. Altfel, rezultatul va fi cu totul altul şi nu neapărat satisfăcător. Se prea poate să vă bucuraţi că aţi făcut o economie la bani, dar calitatea nu vă va bucura la fel de tare. Luaţi aminte!
 
Iată acum reţeta folosită de mine şi apreciată de fiecare dată de beneficiarii produsului finit:
 
 
 
QUICHE LORRAINE CU BACON ŞI GRUYERE
 
Ingrediente:
 
pentru 8 - 10 porţii
 
BLATUL
 
250gr făină albă
125gr unt 82% grăsime, rece, tăiat cubuleţe
1 ou
un praf de sare
1-2 linguri apă foarte rece
 
UMPLUTURA
 
100ml lapte integral
250ml smântână grasă
200gr bacon
2-3 linguri brânză Gruyere (în reţeta clasică se foloseşte Emmental)
4 ouă
sare, piper, nucşoară, după gust
1 fir de praz, pregătit aşa cum am descris mai sus (opţional)
 
 
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 200C.
2. Se pregăteşte aluatul: cântăreşte făina într-un bol mare. Adaugă sarea şi untul rece, tăiat cubuleţe. Amestecă folosindu-te de degete, până obţii firimituri. Adaugă oul bătut şi încorporează-l bine. Adaugă o lingură de apă rece şi frământă uşor aluatul (e posibil să nu mai ai nevoie de încă o lingură de apă). Nu frământa prea mult, căci va deveni tare şi nu fraged după coacere. Înfăşoară aluatul în folie alimentară şi dă-l la rece 20-30 de minute.
3. Pune baconul tăiat cubuleţe într-o tigaie fără altă grăsime (baconul îşi va lăsa destulă grăsime). Prăjeşte-l crocant, dar nu îl arde. În acest moment poţi pregăti şi prazul, dacă foloseşti. Stinge focul şi lasă-l să se răcorească.
4. Scoate aluatul din frigider şi întinde-l într-o foaie care să acopere fundul şi pereţii unei forme de tartă (ideal din aceea cu fundul detaşabil) cu diametrul de 28cm. Transferă cu grijă foaia în formă şi îndepărtează marginile ce ies în afară. Coace "orb"* 20 de minute şi apoi normal încă 10 minute. Scoate din cuptor şi lasă să se răcorească.
5. Pregăteşte între timp umplutura, amestecând (ideal ar fi cu ajutorul unui mixer de mână) mai întâi laptele, smântâna şi ouăle. Adaugă apoi şi brânza rasă. Asezonează.
6. Aşază forma de tartă cu blatul copt pe o tavă mare de cuptor. Asamblează quiche-ul: pune pe fundul coajei de aluat coapte baconul şi prazul (dacă foloseşti), apoi toarnă uşurel amestecul lichid. Dă totul la cuptor, nebruscând tava, ca să nu se reverse umplutura. Coace aprox 30 de minute, până ce umplutura e fermă şi aurie.
 
* Coacere "oarbă" = peste aluatul de tartă crud, aşezat în formă, se aşază o foaie de hârtie pergament, apoi se acoperă suprafaţa cu ceva greu (bile speciale pentru copt, orez, boabe de fasole sau de năut, sau sâmburi de cireşe, vişine, caise, prune, strânse pe măsură ce aţi consumat fructele), pentru a evita umflarea aluatului la coacere. Varianta aleasă de mine sunt sâmburii de cireşe strânşi de-a lungul verii, spălaţi bine şi uscaţi în cuptor. Se coace astfel blatul vreo 20 de minute, apoi se îndepărtează şi greutatea şi pergamentul şi se mai coace alte 10 minute.

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire