Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 1 octombrie 2012


TARTĂ CU FRANGIPANE ŞI PERE

O tartă inspirată de o reţetă a lui Gordon Ramsay, uşor şi rapid de preparat. Se poate consuma caldă sau la temperatura camerei, dar, dacă mai rămâne vreo bucăţică, este bună şi rece. O puteţi pregăti pentru propria desfătare, sau pentru a impresiona invitaţii la masă. Perele se pot foarte bine înlocui cu smochine coapte, că tot avem parte de o toamnă frumoasă, de care trebuie să ne bucurăm din plin, nu?

Tartă cu frangipane şi pere

Tartă cu frangipane şi smochine


Ingrediente:

PENTRU TARTĂ
1 rulou de aluat foetaj cumpărat din magazin
3-4 pere medii coapte (sau 6 smochine mari, bine coapte)

PENTRU SIROPUL DE ZAHĂR
50g zahăr tos alb
50ml apă
1 baton scorţişoară
2 bucăţi anason stelat
1 lămâie, zeama

PENTRU FRANGIPANE
75g unt la temperatura camerei
75g zahăr pudră
1 ou mediu, uşor bătut
75g migdale măcinate
2 linguri făină albă simplă
1 1/2 tinguriţă Amaretto

NOTĂ: Dacă faci tarta cu smochine, nu ai nevoie de etapa cu siropul de zahăr. Tarta cu smochine se va prepara şi coace în rest la fel, iar după ce o scoţi din cuptor, cât este fierbinte încă, o stropeşte-o cu miere lichidă.

METODĂ:

1. Despachetează aluatul şi aşază-l pe o tavă tapetată cu pergament. Cu vârful unui cuţit, marchează un chenar la aprox 1,5cm distanţă de marginile foii de aluat, fără a străpunge de tot aluatul. Dă aluatul la rece cât timp de ocupi de restul
2. Pune toate ingredientele pentru sirop într-o crăticioară şi pune la foc mic, amestecând până ce zahărul se topeşte. Creşte temperatura la mediu şi lasă siropul să fiarbă 10 minute, fără a mai amesteca. Ia-l de pe foc şi lasă-l să se răcorească.
2. Bate untul cu zahărul pentru frangipane. Adaugă treptat oul şi încorporează-l bine. La final amestecă migdalele, făina şi Amaretto-ul. Lasă amestecul să se odihnească 5 minute.
4. Curăţă perele, scoate-le sâmburii şi taie-le în felii subţiri. Pune-le într-un castron şi amestecă-le cu siropul. Lasă la macerat câteva minute, în timp ce încingi cuptorul la 190C. (Pentru tarta cu smochine, spală smochinele şi taie-le felii fine. Aşază-le apoi uniform peste frangipane.)
5. Scoate aluatul din frigider, întinde în interiorul chenarului crema frangipane. Scurge perele şi usucă-le bine cu prosoape de hârtie. Aranjează feliile de pară uniform peste frangipane. Pudrează cu puţin zahăr pudră. Coace tarta vreo 35-45 de minute, până se rumeneşte. Scoate-o din cuptor şi las-o să se răcorească. Dacă doreşti, unge-o cu siropul rămas de la pere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire