Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 26 noiembrie 2012

CÂRNAŢI ÎN ALUAT ŞI RĂDĂCINOASE LA CUPTOR

CÂRNAŢI ÎN ALUAT
 
Un fel de mâncare tipic britanic, ideal pentru acest anotimp, desigur, pentru cei ce nu ţin post. Denumirea originală este una foarte simpatică: TOAD IN A HOLE, sau, în traducere liberă, Broscoiul din vizuină. Se zice că denumirea ar veni de la aspectul pe care l-ar avea cârnaţii iţindu-se din aluatul copt şi care ar duce cu gândul la aspectul unui cap de broscoi iţindu-se timid din gura unei vizuine. Acum, eu personal aş zice că trebuie să ai o imaginaţie tare bogată ca să faci astfel de asocieri, de aceea găsesc că denumirea românească a preparatului este cea mai nimerită, lăsând imaginaţia în pace şi spunând de-a dreptul despre ce e vorba în acest fel de mâncare. Adică despre nişte cârnaţi prăjiţi, înconjuraţi de un aluat pufos, o altă faimoasă reţetă britanică, şi anume budinca de Yorkshire. Iniţial se pare că în reţetă nu s-ar fi folosit nicidecum cârnaţi, ci tot felul de alte bucăţele, fie resturi de carne deja praparată, rămase de pe o zi pe alta din cine ştie ce tocană, fie ceea ce mai rămânea la preţ redus la măcelărie la închiderea programului.
 
Reţeta este, în esenţă, una simplă, dar cere, totuşi, respectarea cu stricteţe a unor paşi. Aşa că nu vă mai rămâne decât să cumpăraţi cârnaţi de cea mai bună calitate (NU RESTURI!) şi să treceţi la treabă. Ca şi cârnaţi, eu am folosit un sortiment pe care l-am încercat de mai multe ori şi care nu m-a dezamăgit niciodată. Cârnaţi ardeleneşti de la ANGST. Dar este doar o sugestie şi o chestiune de gust, la urma urmei.
 
CÂRNAŢI ÎN ALUTAT DE BUDINCĂ YORKSHIRE
 
 
Ingrediente:
 
8-10 cârnaţi groşi de porc
3 ouă
300ml lapte
2 linguriţe muştar Dijon
1 linguriţă cimbru uscat
140gr făină
sare şi piper, după gust
1-2 linguri ulei (depinde cât de graşi sunt cârnaţii)
1 linguriţă frunze de salvie uscate, mărunţite fin
4-5 crenguţe de cimbru proaspăt (doar frunzuliţele)
 
 
Metodă:
 
1.Încinge cuptorul la 240C.
2. Pregăteşte aluatul, amestecând omogen ouăle cu laptele, muştarul şi cimbrul uscat şi adăugând apoi treptat făina şi încorporând-o perfect în ingredientele ude. Asezonează, apoi lasă aluatul 30 de minute să se "odihnească".
3. Într-o tavă de 30x23cm şi înaltă de aprox. 7-8cm, pune uleiul, ungând bine şi pereţii tăvii. Bagă tava în cuptor şi încinge bine uleiul. Aşază apoi în ea cârnaţii cu grijă şi dă-i la cuptor vreo 5 minute.
4. Scoate tava din cuptor, amestecă puţin aluatul şi toarnă-l cu atenţie (s-ar putea să stropească!) peste câtnaţii din tavă. Presară repede frunzuliţele de cimbru proaspăt şi salvia uscată mărunţită fin. Dă tava la cuptor pe raftul din mijloc, închide uşor uşa cuptorului şi nu o mai deschide timp de 25 de minute, timp în care aluatul se va umfla şi se va rumeni frumos.
5. După 25 de minute verifică şi, dacă mai este nevoie, mai lasă tava în cupttor 5-10 minute.
Scurge excesul de grăsime într-un castronel, apoi serveşte direct din tavă, alături de o salată de murături şi de rădăcinoase la cuptor. (vezi reţeta mai jos).
 
RĂDĂCINOASE LA CUPTOR
 
 
Ingrediente:
 
3 morcovi
3 rădăcini de pătrunjel
3 rădăcini de păstârnac
3 linguri de melasă sau de sirop de arţar
1 lingură muştar cu boabe întregi
2 linguri ulei vegetal (floarea soarelui, rapiţă sau seminţe de struguri)
sare şi piper, după gust
 
Metodă:
 
1. Pregăteşte sosul: amestecă bine melasa cu muştarul şi uleiul, apoi asezonează.
2. Pune apă cu sare într-o oală mare şi pune-o pe foc mare. Dă apa în clocot. Între timp spală bine şi curăţă rădăcinoasele, apoi taie-le jumătăţi sau sferturi. Când apa clocoteşte, fierbe-le timp de 3 minute, apoi scurge-le bine şi aşază-le într-un vas. Toarnă peste ele siropul preparat mai devreme, amestecă bine, acoperă vasul cu folie alimentară şi dă-l la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.
3. Scoate rădăcinoasele din frigider pentru a se mai încâlzi înainte de coacere. Încige cuptorul la 220C. Aşază rădăcinoasele pe tava de cuptor, mai stropeşte-le cu un pic de ulei şi dă-le la cuptor timp de 30 de minute, până devin rumene şi lipicioase.
 

2 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire