Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 19 noiembrie 2012

SUPĂ CREMĂ DE RĂDĂCINOASE CU PÂINICI CU CHIMEN ŞI TURMERIC


DĂ RĂDĂCINOASELOR O ŞANSĂ!

Weekend-ul acesta am dat o şansa rădăcinoaselor, mai precis rădăcinilor de păstârnac şi de pătrunjel. Nu ştiu câţi dintre voi le consumă cu regularitate, dar ştiu o mulţime care, doar la auzul numelor lor, strâmbă din nas şi se cutremură, ca şi când ar fi cel mai rău lucru de pe lume. Dragilor, trebuie să vă învăţaţi corpul să iubească, să adore chiar, ce are de oferit fiecare anotimp în parte. Nu mâncaţi, să zicem, roşii, în noiembrie, căci nu mai este anotimpul lor. Alegeţi în schimb ţelina, morcovul, cartoful, păstârnacul, pătrunjelul, conopida, sfecla, varza, ridichea neagră, şi lista ar putea continua. Trăim în zonă de climă temperată, având, aşa cum ni s-a tot spus de când eram mici, patru anotimpuri, fiecare cu specificul lui, inclusiv atunci când vine vorba de roade ale pământului. Reeducaţi-vă corpul, refaceţi-vă obiceiurile alimentare, reîmpriteteniţi-vă cu anotimpurile mai reci, căci şi ele au o mulţime de bunătăţuri de oferit. Doar imaginaţia ne poate pune stavile.

Rădăcina de păstârnac, cu aroma ei dulceagă, cu consistenţa ei cremoasă, este delicioasă coaptă, făcută piure sau fiartă. Ea devine cu precădere foarte dulce după primul îngheţ (frigul transformă amidonul din păstârnac în zahăr), dar şi la acest moment al anului este foarte gustoasă. ATENŢIE! Nu cumpăraţi rădăcini foarte mari, căci acelea vor avea, cu siguranţă, un miez lemnos. Păstârnacul este un minunat detoxifiant şi se crede că ar fi eficient împotriva unor tipuri de cancer. În plus, este plin de vitaminele C şi E, de fier, acid folic şi potasiu.

Rădăcina de pătrunjel este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului şi antiviral, este bogată în vitamine, enzime, minerale, flavonoide şi compuşi aromaţi. Tradiţional, ea se foloseşte, de regulă, în supe şi ciorbe, dar nu trebuie să ne limităm la asta, căci rădăcina de pătrunjel, pe care grecii o considerau sacră, având convingerea că-i ferea moarte, poate mult mai mult de-atât.

În reţetele pe care vi le voi prezenta mai jos am folosit şi un condiment pe care eu şi familia mea îl folosim foarte des. De altfel, e nelipsit din borcănelele mele cu condimete. Este vorba despre turmeric. Îl găsiţi în formă măcinată în magazinele naturiste bine aprovizionate (preferatele mele fiind Ki-Life, din Piaţa Amzei/Bucureşti, şi Magazinul de mirodenii, de pe Str. Tudor Ştefan/Bucureşti). Turmericul, cu acel portocaliu intens ce te binedispune, este folosit adeseori ca substitut al şofranului, singurul numitor comun fiind însă culoarea, aromele diferind complet. Este preţuit pentru proprietăţile lui bactericide şi fungicide. Ajută la digestie şi este un recunoscut stimulent hepatic. Mai nou se pare că i s-au descoperit caracteristici anticangerigene.

Veţi descoperi printre ingrediente şi chimenul, pe care ştiu sigur că mulţi nu-l prea apreciază, dar, prăjit şi măcinat, aşa cum apare în reţetele mele, conferă preparatelor o aromă inegalabilă. Să nu uită nici faptul că acest condiment este un bun anticolic, ajutând mult digestia şi scăpându-vă de neplăcuta balonare.

Acestea fiind zise, iată două reţete pe care eu le iubesc şi care sunt nelipsite din meniurile familiei mele pe timpul sezonului rece: Supă cremă picantă din rădăcini de pătrunjel şi păstârnac şi Pâinici aromate, cu turmeric şi chimen.


SUPĂ CREMĂ PICANTĂ DIN RĂDĂCINI DE PĂTRUNJEL ŞI PĂSTÂRNAC

pentru 6 porţii

 
4 rădăcini de păstârnac şi 4 rădăcini de pătrunjel se spală bine şi se curăţă, ...

 
... apoi se taie cubuleţe.

 
 
Într-un vas adânc se încing 4 linguri de ulei vegetal în care se căleşte scurt 1 linguriţă de praf de curry mediu (se găseşte pe www.magazinulde mirodenii.ro), apoi de adaugă 2 cepe tăiate mărunt, se acoperă vasul cu un capac şi se călesc şi ele până devin moi şi translucide. Se adaugă rădăcinoasele şi se călesc şi acestea timp de 3-4 minute, după care se acoperă totul cu 1,5 l apă fierbinte, se sărează şi se piperează după gust, se acoperă parţial cu capacul şi se lasă la fiert până se înmoaie.
 

 
Într-o tigaie uscată, non-aderentă, se prăjeşte 1 lingură de seminţe de chimen. Se lasă să se răcească, apoi se râşnesc într-o râşniţă de cafea.


După ce rădăcinoasele au fiert, se ia oala de pe foc, se adaugă supei chimenul măcinat şi 1 linguriţă de praf de turmeric, se verifică de sare şi piper (opţional se poate adăuga şi 1 ardei iute roşu foarte mic, cu seminţele scoase şi mărunţit).


Se pasează totul cu un mixer de mână, apoi se adaugă 100ml smântână grasă (eu folosesc Smântânâ prima de la Napolact) şi se încorporează bine. Se pune oala din nou pe foc şi se lasă până dă un singur clocot mic, după care se opreşte focul, iar supa se lasă să se "odihnească 5-10 minute înainte de servire.

Această supă merge de minune cu nişte pâinici minunate umplute cu:

PASTĂ DE CHIMEN ŞI TURMERIC


1 lingură de chimen prăjit ca mai sus şi râşnit se amestecă într-un mojar cu 1 lingură de praf de turmeric şi 3-4 linguri de ulei de măsline sau vegetal. Se sărează, dacă se doreşte.

PÂINICI CU CHIMEN ŞI TURMERIC

pentru 8 porţii

Ingrediente:

500gr făină albă
7gr drojdie uscată
1 linguriţă sare fină
300ml apă călduţă (nu fierbinte, căci va "ucide" drojdia!)
2 linguri de ulei de măsline

Se amestecă ingredientele uscate, apoi se adaugă cele ude, se frământă aluatul 10 minute, apoi se lasă să crească la loc călduţ până îşi dublează volumul.

 
Când aluatul e gata, întinde o foaie dreptunghiulară de aprox. 30 x 40cm şi unge-o cu amestecul de chimen şi turmeric...


... apoi ruleaz-o pe lungime...


... şi taie din rulou 8 melcişori. Aşază-i pe tava tapetată cu pergament şi coace-i la 220C timp de 20-25 de minute, până se rumenesc frumos şi se pătrund.


 
Iată-i gata. Dolofani şi aromaţi, numai buni de înfulecat...
 
 
 
... alături de delicioasa supă, peste care am mai presărat un pic de chimen prăjit şi râşnit. Credeţi-mă, asta face chiar şi din cea mai gri zi de toamnă una absolut splendidă.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire