Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

sâmbătă, 10 noiembrie 2012



TARTĂ CU DOVLEAC PLĂCINTAR ŞI LAVANDĂ
 
Oricât de ciudată v-ar părea combinaţia, rezultatul este surprinzător de plăcut, ideal de parfumat şi reconfortant pentru zilele acestea care devin tot mai scurte, tot mai reci, tot mai gri. În plus, dovleacul, vedeta sezonului în curs, este considerat de mulţi nutriţionişti un adevărat superaliment, plin de vitaminele A şi C, de zaharuri complexe, de minerale şi antioxidanţi, un luptător feroce împotriva diabetului, a anumitor tipuri de  cancer şi a tranzitului intestinal greoi. Nu-l ocoliţi, aşadar, ci încercaţi să vă bucuraţi de el în cele mai inventive combinaţii. Eu vă ofer acum o variantă dulce şi voi reveni în curând şi cu una sărată.
 
Lavanda, la rândul ei, una dintre cele mai valoroase plante aromatice folosită încă de pe vremea romanilor, are acele adorabile flori violet cu un parfum inconfundabil şi cu proprietăţi antibacteriene, folosite fiind drept sedative şi pansamente antiseptice. Desigur că în această reţetă se va folosi o cantitate foarte mică, dar chiar şi aşa, ea va oferi o caracteristică aparte acestei tarte, care altfel ar fi, zic eu, banală.
 
Flori uscate de lavandă se găsesc în magazinele naturiste. Eu nu vă recomand altceva decât brandul SONNENTOR. Sunt mai scumpe, e drept, dar sunt alese doar florile, pe când la alte branduri am avut neplăcuta surpriză să găsesc doar codiţe sau amestec de flori şi codiţe, eu trebuind să le separ! Aşa că, alegeţi mereu ce-i mai bun, acesta este de fiecare dată sfatul meu.
 
TARTĂ CU PIURE DE DOVLEAC PLĂCINTAR ŞI LAVANDĂ
 


Ingrediente:

PENTRU UMPLUTURĂ:

500gr miez de dovleac plăcintar, tăiat cubuleţe
250ml apă
100gr zahăr tos alb (sau mai mult, dacă vreţi, dar dovleacul are propria-i dulceaţă)
1 linguriţă scorţişoară măcinată
1linguriţă rasă de flori uscate de lavandă

Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 200C. Pune dovleacul într-o tavă nonaderenta, toarnă peste el apa, apoi dă-l la cuptor, până ce apa scade aproape complet, iar dovleacul este moale. Dacă e nevoie, mai adaugă puţină apă.
2. Amestecă zahărul cu scorţişoara şi cu lavanda şi macină-le fin într-o râşniţă de cafea.
3. După ce dovleacul s-a răcit, pasează-l fin cu un mixer vertical, apoi amestecă-l cu zahărul aromat şi dă-l deoparte.
 
PENTRU BLAT:
 
125gr unt rece, tăiat cubuleţe
90gr zahăr pudră
1 ou mare, bătut
250gr făină albă
1 linguriţă sare
1 lingură de apă foarte rece (opţional)
 
Metodă:
 
1. Amestecă făina cu zahărul şi cu sarea, apoi adaugă untul şi frământă până obţii firimituri (eventual într-un robot de bucătărie). Adaugă oul şi amestecă bine. Dacă aluatul e prea uscat, adaugă şi o lingură de apă. Frământă uşor, cât să se amestece toate ingredientele, apoi înveleşte-l în folie alimentară şi dă-l la rece 30 de minute.
2. Întinde o foaie de aluat, aşaz-o în forma de tartă şi coace-o "orb" 20 de minute, apoi normal încă 10 minute. Las-o să se răcească.
3. Umple coaja de tartă cu piureul de dovleac, presară cu o linguriţă de zahăr brun şi coace totul 15 minute. Lasă să se răcească şi serveşte, eventual presărat cu puţin zahăr pudră amestecat cu scorţişoară măcinată.
 
 



 
 
 
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire