Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

duminică, 11 noiembrie 2012

TORT YING YANG

TORT YING YANG
 
O reţetă simplă, cu ingrediente puţine, la îndemâna oricui, inspirată de Sanda Marin şi înnobilată de mine la sugestia fiului meu, despre care eu tot sper ca va fi următorul Jamie Oliver. Reţeta de bază este una simplă, de tort cu ciocolată. Denumirea Ying Yang vine de la cele două glazuri, una de ciocolată, cealaltă de zahăr. Sub cele două glazuri, însă, se află o surpriză: un strat diafan de gem sau dulceaţă. Trebuie să fie neapărat ceva cu gust acrişor: zmeură, căpşuni, caise, physalis sau rubarbă (din cea din urmă am folosit eu; desigur, pregătită de mine însămi astă vară). Pentru decor, eu am folosit un simplu physalis, un fruct acrişor delicios, găsesc eu, ce poate fi consumat ca atare sau preparat sub formă de dulceaţă sau marmeladă, un excelent antireumatismal, decongestiv, diuretic, febrifug, laxativ. Se găseşte în acest anotimp în toate supermarket-urile bine aprovizionate.
 
TORT DE CIOCOLATĂ YING YANG
 
 


Ingrediente:
 
PENTRU BLAT:
 
3 ouă, separate
100gr zahăr tos, alb sau brun
1 pliculeţ zahăr vanilat (eu folosesc numai Dr. Oetker Bourbon)
50gr unt, moale
100gr ciocolată amăruie (52% cacao)
50gr făină albă
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 180C.
2. Unge cu unt o formă rotundă de tort cu fund detaşabil, apoi tapeteaz-o cu pergament şi las-o deoparte.
3. Topeşte ciocolata cu 1-2 linguri de apă la bain-marie, apoi las-o să se răcorească.
4. Freacă gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, până obţii o cremă.
5. Freacă untul spumă, apoi adaugă-l amestecului de ou şi zahăr şi omogenizează.
6. Adaugă treptat ciocolata topită şi încorporeaz-o bine, apoi adaugă făina.
7. Bate albuşurile spumă pufoasă şi încorporează-le treptat în compoziţie. Toarnă compoziţia finală în forma pregătită şi coace-o cam trei sferturi de oră la "foc bun" (aşa cum recomandă Sanda Marin). Tortul trebuie să rămână totuşi puţin moale a mijloc.
Se lasă să se răcorească în formă, apoi se scoate pe un grătar, pentru răcire completă.
 
PENTRU GLAZURA DE CIOCOLATĂ:
 
50gr ciocolată amăruie (52% cacao)
13gr unt moale
4 linguri apă rece
3 linguri zahăr pudră
 
Metodă:
 
Se topeşte ciocolata cu untul şi cu apa în bain-marie, apoi se încorporează în ea zahărul pudră. Se lasă să se răcorească.
 
PENTRU GLAZURA DE ZAHĂR:
 
75gr zahăr pudră
1 1/2 lingură apă rece sau zeamă de portocală sau lămâie
 
Metodă:
 
Se amestecă cele două ingrediente într-un castronel şi se lasă să se odihnească 3-4 minute.
 
PENTRU STRATUL DE DULCEAŢĂ:
 
Se încălzesc 3 linguri de dulceaţă sau gem acrişor cu 1 linguriţă de apă, apoi se pasează amestecul printr-o sită deasă (ca cea pentru ceai) peste tort. Se întinde uniform peste toată suprafaţă şi se lasă să se răcească.
 
După ce tortul şi stratul de dulceaţă s-au răcit, se toarnă deasupra glazura de ciocolată şi se repartizează uniform pe toată suorafaţa, lăsând-o să curgă în voie peste marginile tortului. Se lasă să la răcit complet, apoi se acoperă jumătate din suprafaţa tortului cu glazura albă. Se decorează în funcţie de imaginaţia fiecăruia.
 
 
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire