Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 21 decembrie 2012

SUPĂ DE CEAPĂ

PENTRU UN CRĂCIUN ALTFEL

 
De Crăciun, toată lumea se gândeşte, cum altfel, doar la sarmale, caltaboş, cârnaţi, lebăr, jumări, ceafă de porc, şi câte şi mai câte alte "porcării". Şi să nu uităm tradiţionalul cozonac, nu-i aşa? Da, respect şi susţin fără reţinere Crăciunul tradiţional. Eu însămi pregătesc în fiecare an sarmale sau varza a la Cluj, cozonaci şi o friptură de porc delicioasă. Martori îmi sunt prietenii şi rudele care îmi sunt oaspeţi de Sărbători. Totuşi, din când în când, parcă aş mai pregăti şi altceva. Căci important este, până la urmă, să iasă gustos. Şi important este, până la urmă, să fim împreună cu cei dragi, să ne iubim, să fim mai buni, mai îngăduitori, mai ... altfel. Pentru toţi cei ce fac parte din această "gaşcă", adică a celor pentru un Crăciun altfel, iată mai jos reţeta unei supe de ceapă, care ar putea constitui o deschidere de masă de prânz de Crăciun cum nu s-a mai pomenit. Este simplă, nu foarte costisitoare, iar rezultatul final, spectaculos.
 
 
SUPĂ DE CEAPĂ
 


Ingrediente:
 
pentru 4 persoane
 
700gr ceapă galbenă
2 linguri ulei vegetal
2 linguri zahăr
sare şi piper, după gust
800ml supă de carne sau de legume (eu am ales-o pe cea de legume)
200ml vin alb sec
2 căţei de usturoi
1 - 2 linguri zeamă de lămâie
felii de baghetă albă (eu am folosit 6, dar puteţi folosi doar 4 mai mari, sau 8 mai mici)
1 lingură ulei de măsline
100gr brânză Gruyere, rasă
 
Metodă:
 
1. Curăţă, spală şi taie ceapa solzişori fini. Încinge uleiul într-o oală, apoi căleşte ceapa 10-15 minute, amestecând din când în când. Când este cristalină, adaugă zahărul, sărează şi piperează după gust, şi mai las-o pe foc 10 minute, până devine aurie.
2. Toarnă supa şi vinul peste ceapă, dă în clocot, apoi lasă să fiarbă 15 minute. Curăţă usturoiul, şi stoarce-l în supă (cu ajutorul storcătorului acela ştiinţific, pe care-l ştim din copilărie!). Drege supa de gust cu zeamă de lămâie, sare şi piper.
3. Încinge grill-ul cuptorului la 240C. Dacă ai boluri de supă termorezistente, împarte supa în ele, apoi pune deasupra felia sau feliile de baghetă, stropeşte-le cu un pic de ulei de măsline, apoi presară-le cu Gruyere. Dă-le la cuptor 5 minute, până ce pâinea e crocantă, iar brânza topită. Serveşte imediat.
 
NOTĂ: Dacă nu ai boluri de supă termorezistente (cazul meu; ruşinică!), toarnă supa într-o cratiţă cu pereţii nu foarte înalţi, acoperă cu felii de baghetă şi continuă procedura de mai sus.
 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire