Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 28 septembrie 2012

Conopidă şi brocoli crocante şi picante



DE LA JAMIE OLIVER CITIRE

Mai zilele trecute, zapând aşa, mai mult cu privirea în gol, am ajuns şi la unul dintre canalele TV preferate: Paprika. Emisiunea: În grădina lui Jamie Oliver. Nu ştiu cum face omul ăsta, dar până şi când taie o simplă salată pe o lădiţă murdară, aleasă la întâmplare dintr-un colţ al grădinii, îmi plouă în gură!

De data asta pregătea ceva mai mult decât o banală salată. Conopidă şi brocoli, cu frunze cu tot, proaspete din grădină, crocante şi picante. Natürlich că am salivat de mama focului şi m-am umplut de toţi nervii că era prea târziu şi nu aveam şi eu o biată conopidă în casă, pe care s-o prepar repede după reţeta lui şi s-o înfulec cu mare poftă. Dar la weekend m-am dus ţintă în piaţă, am cumpărat o minune de conopidă şi pe ruda ei apropiată, domnul brocoli, şi aseară, după o zi cu una, cu alta, am încins uleiul în ceaunel şi m-am răzbunat pe Jamie Oliver.

Reţeta este simplă de tot. Rezultatul: spectaculos şi periculos de gustos. De ce? Poţi deveni dependent.

Aşadar:

CONOPIDĂ ŞI BROCOLI CROCANTE ŞI PICANTE


1 căpăţână conopidă de dimensiuni medii
1 căpăţână brocoli de dimensiuni medii
Opţional, mai poţi supune aceluiaşi "tratament" frunze de patrunjel, frunze sănătoase de sfeclă roşie, frunzele de la conopidă şi brocoli, dacă sunt fragede şi proaspete.

Aluat:

1 linguriţă seminţe chimen
2 linguriţe boabe coriandru
2 linguriţe boabe muştar negru
2-3 ardei iuţi uscaţi, mărunţiţi
1 linguriţă boabe piper negru
200gr faina albă
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă turmeric măcinat
350ml bere rece
sare de mare

Metoda:

1. Rupe conopida şi brocoli-ul în bucheţele medii şi spală-le bine sub jet de apă rece, îndepărtând
eventual praful cu o periuţă folosită doar în acest scop. Scurge-le foarte bine de apă şi usucă-le cu şervete de hârtie, apoi pune-le într-un bol şi presară-le cu un praf de făină.
2. Prepară aluatul astfel: pune primele 5 ingrediente de pe listă plus sare de mare într-un mojar, şi zdrobeşte-le bine (ca variantă, le poţi măcina în râşniţă).
3. Într-un bol, amestecă făina cu praful de copt şi turmericul, apoi adaugă condimentele măcinate. Încorporează berea treptat, până obţii un aluat  de consistenţa unei smântâni uşor lichide. Lasă aluatul să se odihnească 5 minute. Între timp, încinge într-un ceaun atâta ulei căt să poţi prăji conopida şi restul într-o baie de ulei încins.
4. Verifică temperatura uleiului aruncând în el un cubuleţ de pâine. Dacă acesta începe să sfârâie şi se ridică la suprafaţă, uleiul este numai bun.
5. Verifică din nou consistenţa aluatului şi ajustează dacă e necesar. Gustă de sare, apoi scutură de făină bucheţelele şi  "tăvăleşte-le" pe rând prin aluat. Scufundă-le în baia de ulei încins şi lasă-le să se rumenească. Scoate-le cu o spumieră şi aşază-le pe un platou tapetat cu şervete de hârtie, care vor absorbi excesul de ulei.
6. Serveşte-le calde, cu încă puţină sare presărată peste, eventual stropite cu un pic de zeamă de lămâie, cu maioneză, sos olandez, salată verde cu dressing de ulei de măsline şi lămâie, sau cum crezi că ţi-ar plăcea mai mult.

V-am convins?





joi, 27 septembrie 2012

Revenire in forta

Am revenit!

Am tot fost intrebata daca am mai postat ceva. Raspunsul a fost scurt si imediat: NU! De ce?, a venit imediat a doua intrebare. Nu am mai avut chef!, a venit la fel de prompt si raspunsul. Dar am mai stat stramb si judecat drept situatia, si am ajuns la concluzia ca nu e bine. Ca e pueril sa spui "nu am chef!" si gata. Cheful vine facand ceva, nu? Asa ca am revenit. Cu hotararea sa ma axez doar pe culinar si sa las alte preocupari deoparte. Alea-si au locul pe facebook. Caci da! Mi-am facut un cont si pe facebook! Uraaaa!!!! Dupa luni si luni de scepticism si de atitudine total refractara fata de aceasta retea de socializare (chiar si dupa ce am vazut The Social Network de vreo enspe ori!), m-am trezit in dimineata asta cu un singur gand: imi voi face cont pe facebook. Si-asa s-a si intamplat. Sunt inca novice. Dar las´ca ma fac eu mare!

Asadar, dragii mei, uite cum stau lucrurile:
1. Am revenit. Da? Sa fim bine intelesi!
2. Am cont pe facebook, da? Poate va pune Necuratu´sa nu-mi dati like!
3. Va voi bombarda cu retete. Le-am lasat dracului de traduceri si de alte apucaturi si mi-am propus sa devin regina dulciurilor. Clar? Si vom incepe cu ceva simplu dar al naibii de bun. Dau mai jos reteta plus foto si va povestesc de calorii si alte bazaconii de genul asta. Asadar:

BISCOTTI CU CIOCOLATA SI MIGDALE




Pentru 35 de bucati

Ingrediente:

200g faina alba, plus inca putin pentru modelarea aluatului
60g cacao pudra
150g zahar brun nerafinat
60g ciocolata neagra, 55% cacao, rupta bucatele
3/4 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare fina neiodata
3 oua organice, batute
1 lingurita esenta de vanilie
100g migdale crude decojite, rumenite usor in cuptor, fara grasime

Metoda:

1. Incinge cuptorul la 180C.
2. Pune faina, cacaua, zaharul ciocolata, praful de copt si sarea in vasul robotului de bucatarie si macina-le pana devin pulbere. Adauga ouale batute si esenta de vanilie si amesteca pana capata aspect de aluat.
3. Transfera aluatul pe un blat pudrat cu faina si incorporeaza migdalele.
4. Imparte aluatul in patru bucati egale. Modeleaza-le sub forma de batoane cu diametrul de 2,5cm si lungimea de 30cm. Transfera batoanele pe tava tapetata cu pergament. Coace-le timp de 25 minute, apoi lasa-le sa se racoreasca in tava.
5. Cu un cutit bine ascutit taie pe diagonala felii de bicotti din fiecare baton copt. Fiecare felie sa aiba grosimea de aprox. 1,5cm. Pune feliile inapoi in tava si mai coace-le 15 minute, apoi scoate-le pe un gratar si lasa-le sa se raceasca.


Sunt niste biscuiti absolut dementiali pentru cafeaua de dimineata sau cea de dupa amiaza, cand parca am avea nevoie de un impuls dulce ca sa ducem ziua mai departe. Se pot pastra pana la doua saptamani in borcane de sticla sau de ceramica inchise etans . Fiecare biscuit are 68 kcalorii, 1,6g proteine, 9,5g carbohidrati, 3g grasime, 0,5g fibre si 0.1g sare.

Cateva precizari: eu folosesc numai ingrediente foarte bine alese. Zaharul folosit de mine aici este din cel moale, umed, brun inchis, plin de melasa, pe care-l cumpar de obicei de la un magazin pe care il ador: Ki-Life din Amzei. Cacaua pe care o folosesc in prezent este cea olandeza, cu o aroma aparte. Extractul de vanilie este tot de la Ki-Life, de unde va sfatuiesc si pe voi sa-l cumparati. Daca vreti sa aveti rezultate de calitate, nu faceti rabat de la calitatea ingredientelor. Migdalele crude decojite se gasesc la o calitate incredibila la METRO, in gama de produse HORECA. Merita sa faceti o vizita acolo si sa va aprovizionati.

Dragilor, bafta!