Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 16 noiembrie 2012

MELANZANE ALLA PARMIGIANA

MELANZANE ALLA PARMIGIANA
 
Sau, mai pe româneşte, Vinete cu parmezan. Asta am pregătit acum câteva cine, aşa cum mă lăudam pe contul meu de facebook. Cum la ora asta nu am ceva mai bun de făcut decât să ascult muzică bună în căşti şi să scriu, m-am gândit că nu v-ar deranja dacă v-aş împărtăşi această reţetă, aşa cum o prepar eu şi cum place întregii familii.
 
MELANZANE ALLA PARMIGIANA
 
 
Se spală vinetele (eu am folosit 3 bucăţi pentru o tavă de 20x30cm), se curăţă "zebră" coaja, se taie rondele şi se pun într-o strecurătoare. Se presară cu sare şi se lasă la scurs (unii le lasă doar 10 minute, eu le-am lăsat vreo 3 ore). Apoi se usucă bine cu prosoape de hârtie şi se prăjesc sau se frig pe grătar (eu am ales a doua variantă, folosindu-mă de un grătar electric).
 

 
Se prepară un sos se roşii, aşa cum povesteam în postarea CINA DE LUNI din 2 octombrie 2012.
 

 
 
Pe fundul unei tăvi termorezistente/nonaderente se stropeşte puţin ulei de măsline, apoi se întinde puţin sos de roşii...

 

 
după care se aşază straturi alternative de vinete, parmezan ras grosier şi sos de roşii.


 
Stratul de deasupra este de sos de roşii...
 

 
 
şi se finisează, dacă doriţi, cu câteva felii de mozzarella, presărate cu oregano şi busuioc uscat. Se coace totul în cuptorul încins la 220 - 240 C timp de 20-25 de minute, până se rumeneşte frumos. Se serveşte după ce laşi 5 - 10 minute să se "odihnească". Merge de minune cu o salată de rucola cu vinegretă de ulei de măsline şi Aceto balsamico di Modena şi înnobilată cu fâşii de parmezan şi seminţe de pin. Desigur că nu greşeşti cu nimic daca asortezi un Pinot Grigio răcorior, la temperatura ideală de servire (10-12° C).V-am făcut poftă? Să aveţi un weekend minunat!

miercuri, 14 noiembrie 2012

ÎMPLETITĂ CU MERE

 
ÎMPLETITĂ CU MERE
 
Promiteam pe pagina mea de facebook la sfârşitul săptămânii trecute că voi încerca o reţetă de Împletită cu mere şi că voi povesti după aceea. Da, am încercat. Foarte simplu de realizat, iar rezultatul este un dulce parfumat din plin cu scorţişoară, numai nimerit pentru acest anotimp. Am urmat întocmai reţeta , pas cu pas, aşa cum era ea propusă pe un www.eatliverun.com. La un singur pas am vrut să fiu mai deşteaptă decât creatoarea reţetei, şi, în loc să transfer împletita pe tava de cuptor tapetată cu pergament, am transferat-o într-o tavă de chec tapetată cu pargament. A rezultat o pâinică dulce şi aromată, în care însă merele au picat la fund, dezechilibrul dintre grosimea aluatului şi subţirimea stratului de mere fiind, pentru mine, deranjant. Asta nu a ştirbit cu nimic din gust, dar, perfecţionistă fiind de felul meu, data viitoare, căci va fi o dată viitoare, nu voi mai lua iniţiative fără cap.  Iată mai jos povestea în imagini a Împletitei cu mere.

3 mere Granny Smith de mărime medie
 

Merele, spălate, decojite, fără seminţe şi tăiate cubuleţe, se pun într-un vas termorezistent, împreună cu 3 linguri de zahăr tos, 1 1/2 linguriţă scorţişoară şi 2 linguri zeamă de lămâie.
 

Merele se coc timp de 15-20 de minute la foc mediu.
 


Între timp se face un aluat din: 300gr făină albă, 50gr zahăr tos fin, 7gr drojdie uscată, 3/4 linguriţă sare, 200-250ml apă caldă, 2 1/4 linguriţă ulei vegetal (de floarea soarelui sau de sâmburi de struguri). Se lasă la loc cald să crească.
 
 
 Aluatul a crescul. Şi-a dublat volumul.
 
 
Pe suprafaţa de lucru pudrată cu făină, se întinde o foaie dreptunghiulară de aprox. 30 x 40 cm.
 

Cu ajutorul unui cuţit de pizza se taie franjuri laturile lungi ale foii.
 

 
Se aşază merele în mijloc, iar franjurii se împletesc peste ele.
 

 
Se transferă împletita pe tava de cuptor tapetată cu pergament  (şi NU într-o tavă de chec, cum am binevoit să fac eu!) şi se coace 25-30 de minute, până devine aurie.
 

Când e gata, se lasă să se răcorească. În acest timp se unge cu o glazură făcută din 70gr zahăr tos, 5 linguri lapte sau smântână pentru frişcă, 1 pliculeţ zahăr vanilat, un praf de sare şi unul de nucşoară.
 

Se aşază apoi pe un grătar pentru a se răci complet şi pentru a nu se înmuia stând în glazura scursă.
 
 
Dacă nu se mănâncă imediat (ceea ce nu cred că se va întâmpla), se păstrează maximum 2 zile învelită în folie alimentară.

CHEC CU FULGI DE OVĂZ, FĂRĂ ZAHĂR

CHEC CU FULGI DE OVĂZ,  FĂRĂ ZAHĂR
 
Un dulce absolut adorabil. Nu numai pentru gustul lui original şi pentru toate lucrurile bune pe care le conţine, dar şi deoarece pentru el nu se foloseşte nici urmă de zahăr, făină sau ou. E cool sau nu! Îl poţi consuma fără mustrări de conştiinţă la orice oră a zilei, când îţi scade zahărul din sânge şi simţi că nu mai poţi continua dacă nu guşti ceva dulce şi bun. Simplu, săţios, sănătos şi delicios. Sună banal, dar nu aşa este şi acest chec.
 
CHEC DELICIOS, FĂRĂ ZAHĂR
 
 
Ingrediente:
 
pentru aprox. 9 felii
 
2 căni de ovăz fin
1 cană fulgi de cocos
1 linguriţă scorţişoară
4 banane medii, foarte coapte
1/2 cană ulei (de floarea soarelui sau din sâmburi de struguri)
80gr ciocolată amară, marunţită
50gr fructe confiate asortate (stafide, merişor, coacăze, afine, cireşe, vişine, caise, prune)
 
 
 
Metodă:
 
1. Amestecă într-un bol ovăzul, nuca de cocos şi scorţişoara.
2. Pasează banana (eventual cu un mixer vertical) într-un alt bol şi adaugă uleiul. Omogenizează.
3. Încorporează amestecul de banană şi ulei în ingredientele uscate, apoi adaugă ciocolata şi fructele confiate.
4. Unge cu ulei o formă de chec termorezistentă sau din silicon. Toarnă amestecul în formă şi coace-l la 180C timp de 20-30 de minute, sau până devine rumen.
5. Lasă-l la răcit, apoi taie-l în pătrate egale.
 
Se poate păstra 2-3 zile într-o pungă de plastic, la temperatura camerei sau în frigider. Sunt ideale pentru pacheţelul de la serviciu sau pentru cei mici, la şcoală.
 
 

duminică, 11 noiembrie 2012

TORT YING YANG

TORT YING YANG
 
O reţetă simplă, cu ingrediente puţine, la îndemâna oricui, inspirată de Sanda Marin şi înnobilată de mine la sugestia fiului meu, despre care eu tot sper ca va fi următorul Jamie Oliver. Reţeta de bază este una simplă, de tort cu ciocolată. Denumirea Ying Yang vine de la cele două glazuri, una de ciocolată, cealaltă de zahăr. Sub cele două glazuri, însă, se află o surpriză: un strat diafan de gem sau dulceaţă. Trebuie să fie neapărat ceva cu gust acrişor: zmeură, căpşuni, caise, physalis sau rubarbă (din cea din urmă am folosit eu; desigur, pregătită de mine însămi astă vară). Pentru decor, eu am folosit un simplu physalis, un fruct acrişor delicios, găsesc eu, ce poate fi consumat ca atare sau preparat sub formă de dulceaţă sau marmeladă, un excelent antireumatismal, decongestiv, diuretic, febrifug, laxativ. Se găseşte în acest anotimp în toate supermarket-urile bine aprovizionate.
 
TORT DE CIOCOLATĂ YING YANG
 
 


Ingrediente:
 
PENTRU BLAT:
 
3 ouă, separate
100gr zahăr tos, alb sau brun
1 pliculeţ zahăr vanilat (eu folosesc numai Dr. Oetker Bourbon)
50gr unt, moale
100gr ciocolată amăruie (52% cacao)
50gr făină albă
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 180C.
2. Unge cu unt o formă rotundă de tort cu fund detaşabil, apoi tapeteaz-o cu pergament şi las-o deoparte.
3. Topeşte ciocolata cu 1-2 linguri de apă la bain-marie, apoi las-o să se răcorească.
4. Freacă gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, până obţii o cremă.
5. Freacă untul spumă, apoi adaugă-l amestecului de ou şi zahăr şi omogenizează.
6. Adaugă treptat ciocolata topită şi încorporeaz-o bine, apoi adaugă făina.
7. Bate albuşurile spumă pufoasă şi încorporează-le treptat în compoziţie. Toarnă compoziţia finală în forma pregătită şi coace-o cam trei sferturi de oră la "foc bun" (aşa cum recomandă Sanda Marin). Tortul trebuie să rămână totuşi puţin moale a mijloc.
Se lasă să se răcorească în formă, apoi se scoate pe un grătar, pentru răcire completă.
 
PENTRU GLAZURA DE CIOCOLATĂ:
 
50gr ciocolată amăruie (52% cacao)
13gr unt moale
4 linguri apă rece
3 linguri zahăr pudră
 
Metodă:
 
Se topeşte ciocolata cu untul şi cu apa în bain-marie, apoi se încorporează în ea zahărul pudră. Se lasă să se răcorească.
 
PENTRU GLAZURA DE ZAHĂR:
 
75gr zahăr pudră
1 1/2 lingură apă rece sau zeamă de portocală sau lămâie
 
Metodă:
 
Se amestecă cele două ingrediente într-un castronel şi se lasă să se odihnească 3-4 minute.
 
PENTRU STRATUL DE DULCEAŢĂ:
 
Se încălzesc 3 linguri de dulceaţă sau gem acrişor cu 1 linguriţă de apă, apoi se pasează amestecul printr-o sită deasă (ca cea pentru ceai) peste tort. Se întinde uniform peste toată suprafaţă şi se lasă să se răcească.
 
După ce tortul şi stratul de dulceaţă s-au răcit, se toarnă deasupra glazura de ciocolată şi se repartizează uniform pe toată suorafaţa, lăsând-o să curgă în voie peste marginile tortului. Se lasă să la răcit complet, apoi se acoperă jumătate din suprafaţa tortului cu glazura albă. Se decorează în funcţie de imaginaţia fiecăruia.