Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 4 ianuarie 2013

RULOURI CU ROQUEFORT ŞI NUCI


LA MULŢI ANI
ŞI NIŞTE RULOURI CU ROQUEFORT ŞI NUCI
 
Da, da, da! La mulţi ani! Să fiţi sănătoşi şi fericiţi. Ambele depind, printre altele, şi de ceea ce mâncaţi. Aşadar, nu cred că ar fi o urare sărită de pe fix aceasta: SĂ MÂNCAŢI SĂNĂTOS ŞI GUSTOS! Se poate. Şi depinde numai şi numai de voi. Eu vă vin azi în ajutor cu încă o reţetă minunată. Combinaţie infailibilă de ingrediente, de mare efect, poate un pic mai costisitoare, dar nu veţi regreta nici ultimul bănuţ investit în ea. Nu prea ar face ea parte dintr-un program de detoxifiere necesar după marea îmbuibare de Sărbători, dar, WHAT THE HECK, WE ONLY LIVE ONCE, n'este-ce pas?
 
SFAT: timpul de preparare este destul de îndelungat, implicând pregătirea aluatului, dospire, coacere. Aşadar, apucaţi-vă de treabă din timp!
 
Ah, şi să nu uit! Ca să fiu şi eu în rând cu toată lumea, mi-am făcut o listă cu lucruri de făcut neapărat in 2013, ceea ce americanii numesc, aşa de simplu şi expresiv, NEW YEAR'S RESOLUTIONS. Aşadar: să fiu mai bună, să fiu mai darnică, să fiu mai iubitoare, să fiu mai îngăduitoare, să fiu mai muncitoare. Ajunge? Vom vedea.
 
 
RULOURI CU ROQUEFORT ŞI NUCI
 
 
 
Ingrediente:
 
pentru 8 porţii
 
140gr miez de nucă
100gr făină integrală
400gr făină albă
7gr drojdie uscată
1 linguriţă zahăr tos alb
25gr unt, moale
250gr Roquefort (sau altă brânză preferată, sau, şi mai bine, un mix de brânze), tăiat cubuleţe
2 ouă bătute (opţional) - se folosesc pentru uns, dar mie nu-mi place mirosul pe care-l dau cocăturilor, aşa că le înlocuiesc de fiecare dată când pot cu puţin lapte. Voi decideţi.
sare, după gust
 
Metodă:
 
1. Macină nuca.
2. Amestecă într-un bol făinile, drojdia, sarea, zahărul, untul şi 300ml apă călduţă. Frământă totul 1 minut. Dacă aluatul pare uscat, mai adaugă apă, puţin câte puţin, până ai un aluat moale, dar nelipicios. Mai frământă 10 minute pe o suprafaţă presărată cu făină. Unge fundul şi pereţii bolului cu un strat fin de ulei, şi lasă aluatul să crească acolo timp de 1 oră, acoperit cu o folie alimentară (unsă şi ea cu puţin ulei) şi pus într-un loc călduţ.
3.  Încorporează nuca, apoi mai lasă aluatul la crescut vreo 20 de minute.
4. Pe o suprafaţă presărată cu făină, întinde aluatul cu sucitorul pentru a obţine un dreptuinghi de 50 x 20 cm şi gros de 1cm. Presară bucăţelele de brânză şi presează-le uşor în aluat. Rulează foaia de aluat pe latura mică. Taie 8 felii egale. Aşază-le pe tava tapetată cu pergament. Acoperă-le cu folie alimentară şi mai lasă-le să crească 1 oră la loc călduţ.
5. Încinge cuptorul la 220C. Unge rulourile cu ou bătut (dacă foloseşti) şi coace-le cam 20 de minute, Lasă-le să se răcească vreo câteva minute după ce le-ai scos din cuptor, apoi serveşte-le ca atare sau, şi mai bine, alături de o supă fierbinte sau de o salată de rădăcinoase (minunată în acest anotimp!).