Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

duminică, 6 ianuarie 2013

MASOOR DAL ŞI LIPII NAAN


AM CĂLĂTORIT ÎN INDIA!

Imaginar, desigur.
 
Poate că, inspirată de Viaţa lui Pi (un film minunat, pe care vi-l recomand dacă mai credeţi în magic şi poveşti frumoase), am dorit să gătesc ceva care să mă ajute să închid ochii şi să navighez către departe. Biletul de călătorie a fost un fel de mâncare de un exotic extrem: MASOOR DAL. Pentru cei mai puţin iniţiaţi, să lămurim puţin lucrurile. Aşadar, DAL este un fel de mâncare emblematic pentru indieni la fel cum este orezul pentru chinezi. Dal-ul aproape că nu lupseşte de pe masa indienilor. Dal se poate  prepara cu diferite leguminoase, existând, astfel, masoor dal (din linte roşie), moong dal (din fasole mung) sau toor dal (din mazăre indiană). Eu am ales masoor dal, căci ne place tuturor lintea roşie, care este şi mai uşor de găsit decât fasolea mung sau mazărea indiană.  Secretul unui dal reuşit este combinaţia de condimente, pe care, dacă o reuşiţi, veţi avea şi voi un bilet de călătorie către dimensiuni exotice nebănuite.
 
Desigur că dacă tot ai pregătit un dal trebuie neapărat să coci şi nişte lipii indiene. Naan, cum le numesc ei. Reţeta o dau mai jos. Nu există ceva mai simplu! Aşa că, nu cădeţi în ispita lipiilor din comerţ.
 
MASOOR DAL
 
 
 
Ingrediente:
pentru 8 - 10 porţii
 
500gr linte roşie
100gr unt
2 linguri ulei de floarea soarelui
2 cepe medii, tăiate cubuleţe
6 căţei usturoi, striviţi
ghimbir proaspăt, o bucată de vreo 3 cm lungime, dat pe răzătoare
1 ardei iute roşu, mărunţit
1 lingură chimen măcinat
4 linguriţe seminţe de coriandru, măcinat
2 linguriţe pudră de turmeric
1/2 linguriţă pudră de cili
1/2 linguriţă garam masala
1 cutie mică roşii fără coajă, mărunţite
4 frunze de dafin
sare şi piper, după gust
frunze poraspete de coriandru (opţional)
 
Metodă:
 
1. Spală foarte bine lintea sub jet de apă rece, până ce apa scursă iese limpede. Pune-o la fiert într-un litru de apă rece, culegând spuma formată. Timpul de fierbere este scurt, aşa că e bine s-o supraveghezi, pentru a nu se dezintegra. Când e gata, opreşte focul şi lasă lintea în vas.
2. Încinge untul şi uleiul într-o tigaie non-aderentă. Adaugă toate condimentele şi infuzează-le o jumătate de minut. Adaugă apoi ceapa şi usturoiul şi căleşte-le pe foc mediu, până se înmoaie (cam 2 minute).
3. Toarnă roşiile în tigaie şi lasă totul la fiert, cu capac, pe foc mediu, cam 15 - 20 de minute, apoi ia de pe foc.
4. Pune pe foc oala cu lintea şi dă-o în clocot. În acest moment toarnă peste linte compoziţia din tigaie şi amestecă totul cu grijă. Gustă şi drege de sare şi piper. Adauga foile de dafin. Mai lasă totul pe foc înca vreo 5 minute şi e gata.
 
Dal-ul este mai bun a doua zi, după ce toate aromele se vor fi "aşezat". Sunt unii care îi adaugă smântână la servire, pentru a mai domoli iuţeala. Eu nu am ales sa fac aşa, dar voi o puteţi face. Se poate, de asemenea, servi decorată cu frunze proaspete de coriandru. Când le găseşti. Eu nu le-am găsit (din păcate) prin supermarket-urile din împrejurimile casei mele, iar o excursie până la METRO (acolo găseşti totdeauna tot ce-ţi poţi imagina) mi-era peste mână. Aşa că, am renunţat la coriandru, care ar fi înnobilat de minune extraordinarul meu dal.
 
Aşa cum scriam mai sus, preparaţi propriile lipii naan. Se merită din plin. Iată reţeta:
 
LIPIE NAAN
 
 
 
Ingrediente:
pentru 6 bucăţi
 
250gr făină albă
2 linguriţe zahăr
1/2 linguriţă sare
1/2 linguriţă praf de copt
130ml lapte
2 linguri ulei de floarea soarelui
seminţe de negrilică, mac sau susan negru
 
Metodă:
 
1. Amestecă într-un bol făina cu zahărul, sarea şi praful de copt.
2. Într-un alt bol amestecă laptele cu uleiul.
3. Fă o adâncitură în amestecul uscat şi adaugă treptat amestecul umed, încorporând cu mişcări circulare.
4. Frământă aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină, apoi formează o minge de aluat şi lasă-l la crescut 10 - 15 minute.
5. Încinge foarte bine o plită electrică (sau cuptorul). Împarte aluatul în 6 porţii egale şi dă-le formă de minge. Pe o suprafaţă presărată cu făină întinde fiecare mige de aluat, dându-i formă de lipie. În timp ce le întinzi, presară-le cu seminţele alese şi presează seminţele în alut cu ajutorul sucitorului.
6. Frige lipiile pe tabla încinsă, până se rumenesc frumos pe ambele părţi (1 -2 minute pe fiecare parte). Le poţi coace şi în cuptor, cam 10 minute la 200C, întorcându-le la jumătatea timpului de copt.
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire