Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

miercuri, 30 ianuarie 2013

SALATĂ DE FENICUL CU PORTOCALĂ

RAPID ŞI SĂNĂTOS - Ultimul episod
 
Da, acesta este ultimul episod! Mă apropii şi eu de finalul traducerii acestei minunate cărţi, Rapid şi sănătos, de Karen Ansel şi Charity Ferreira, care va apărea în curând la Editura Litera. Desigur că vă voi ţine la curent cu lansarea, unde voi fi, desigur, prezentă, deci vom avea ocazia să discutăm live despre minunata lume a bucătărelii din pasiune.
 
Voi încheia cu o salată despre care nu am crezut că va fi aşa de delicioasă. Combinaţia de ingrediente a reprezentat pentru mine o provocare încă din primul moment în care am citit reţeta. Mi-am spus atunci că trebuie s-o încerc neapărat. Combinaţia de fenicul cu portocală nu era ceva nou pentu mine. Iarnă de iarnă, salata din bulb crocant de fenicul e nelipsită din meniul familiei mele. Ceapă, însă, nu mi-ar fi dat niciodată prin cap să adaug în această salată. Dar merge al naibii de bine! Aşa că, fuga la supermarket, cupăraţi un bulb frumos şi grăsun de fenicul, care să nu aibă nicio pată sau lovitură, să fie de un alb ivoriu impecabil, iar frunzele asemănătoare celor de mărar să fie de un verde de smarald.
 
 
 
SALATĂ DE FENICUL CU PORTOCALĂ
 

Ingrediente:

pentru 2 porţii generoase

portocale, 2
ceapă roşie, 37 g, feliată fin
bulb de fenicul, 1 (aprox. 250 g), curăţat, fără cotor şi foarte fin feliat (eventual cu o mandolină)
frunze proaspete de fenicul sau de mărar, 2 linguri, mărunţite
ulei de măsline, 1 lingură
sare marină, 1/4 linguriţă
zeamă de lămâie, 2 linguri
Metodă:
1. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, taie câte o felie subţire de la ambele capete ale fiecărei portocale, apoi taie şi îndepărtează cojile şi pieliţa albă amară, urmărind curbura fructului. Taie portocalele în două pe lungime, apoi taie-le transversal în felii fine, în formă de semilună.
2. Pune ceapa roşie într-o strecurătoare şi limpezeşte-o bine sub jet de apă rece. Scurge-o bine.
3. Într-un castron, combină portocalele, ceapa, feliile de fenicul, frunzele de fenicul sau de mărar, 1 lingură de ulei de măsline, ¼ linguriţă de sare şi zeama de lămâie. Serveşte imediat.
Această salată reconfortantă, astringentă, plină de vitamine, minerale şi fibre şi frumos colorată pe deasupra merge consumată ca atare, dar şi alături de nişte delicioase chifteluţe crocante din somon. De îndată ce le voi prepara şi fotografia, voi posta reţeta şi povestea lor.
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire