Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 22 martie 2013

CARTOFI DULCI LA CUPTOR


O GUSTARE ALTFEL
Una dintre bucuriile mele este să conving oamenii sa-şi schimbe obiceiurile alimentare, povestindu-le despre alimente de care le este teamă, pentru că nu au auzit niciodată despre ele (şi nici nu au avut curiozitatea să audă), pentru că nici mama şi nici bunica nu le-au folosit vreodată, pentru că arată sau miros ciudat şi pentru alţi foarte mulţi "pentru că". Mă rog, explicaţii poţi găsi oricând pentru orice. Dar cât de greu este oare să mai ieşi din rutina zilnică şi să-ţi mai colorezi un pic existenţa, chiar şi când vine vorba de mâncare? Adică, e chiar aşa de dincolo de noi să mai punem în farfurie şi un pic de varză de Bruxelles perfect preparată (căci doar aşa te poţi împrieteni cu ea), sau de sparanghel crocant (nu fiert peste măsură!), de avocado preparat într-o mie de feluri sau de cartofi dulci de un portocaliu care te binedispune? Eu cred că nu. Ia încercaţi! Eu vă dau o mână de ajutor.
 
Cartofii dulci, protagoniştii postării mele de azi, vă pot dezarma cu forma şi aspectul lor puţin cam bizare. Fiţi sinceri! Câţi dintre voi aţi avut deja curiozitatea să-i încercaţi? Sau, câţi ştiţi, măcar din auzite, cum s-ar putea consuma? Repet: nu vă temeţi de alimentele mai puţin cunoscute. Viaţa nu e compusă doar din ciorbă, ceafă de porc şi cartofi prăjiţi!
 
 
 
 
Există două feluri de cartofi dulci: unii cu pulpă crem, ceilalţi cu pulpă portocalie. La noi în supermarket-uri se găsesc de regulă cei din a doua categorie. Şi asta nu e rău deloc, căci aceştia au valoarea nutritivă cea mai mare, având, şi aici ne dă un indiciu preţios culoarea, un conţinut mai mare de beta caroten. Ce este beta carotenul? Un antioxidant care protejeaza corpul de radicali liberi, adică de acele "personaje negative" din viaţa noastră ce pot cauza deteriorarea celulelor printr-un proces denumit oxidare. Ce face oxidarea odata cu trecerea timpului? Poate duce la aparitia unor boli cronice serioase. Concluzia: alimentele cu conţinut ridicat de antioxidanţi nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră zilnică!
Dar cartoful dulce conţine mai mult de atât: fibre (=tranzit intestinal sănătos, = adio constipaţie şi toate consecinţele neplăcute ale acesteia), potasiu (= reglarea presiunii arteriale) şi vitamina C (= imunitate ridicată, = risc mic de îmbolnăvire). Cartofii dulci curăţă şi detoxifică organismul şi pot stimula circulaţia sângelui.
Cum se pot prepara: copţi, prăjiţi, piure sau delicioase supe creme. Dintre toate aceste variante, eu am ales prepararea la cuptor, inspirată de ultima carte pe care am tradus-o (Healthy In a Hurry), care va apărea în curând la Editura Litera. Vă voi ţine la curent.
 
Cartofii dulci la cuptor pot fi o delicioasă şi sănătoasă gustare pentru copiii voştri după orele extenuante de şcoală (sunt foarte hrănitori şi plini de energie), dar pot la fel de bine reprezenta o surprinzătoare garnitură pentru nişte burgeri de curcan, o friptură de pui sau un peşte la grătar. În reţeta originală, cartofii se folosesc cu coajă, fiind vorba de cartofi dulci organici. Cum la noi cei organici sunt imposibil de găsit, eu vă recomand să-i curăţaţi de coajă, care reţine foarte multe pesticide. Dacă nu eşti un fan al usturoiului crud, exclude-l.

CARTOFI DULCI LA CUPTOR
 
 

Ingrediente:
pentru 6 porţii
 
cartofi dulci cu miez oranj, 1 kg

ulei de măsline, 2 linguri

sare marină grunjoasă, ¼ linguriţă

Parmezan, 3 linguri, proaspăt ras

pătrunjel proaspăt, 2 linguri, tocat

usturoi, 1 căţel, mărunţit

Metodă:

1 Încinge cuptorul la 230°C.

2 Curăţă, spală şi usucă bine cartofii dulci. Taie-i pe lungime în felii de 12 mm grosime, apoi taie fiecare felie în beţişoare late de 6 mm şi lungi de 7,5 cm.

3 Pune cartofii pe o tavă de cuptor cu margini înalte şi amestecă-i cu ulei de măsline şi sare. Întinde-i pe tavă într-un singur strat. Coace-i, amestecând cu o spatulă termorezistentă la mijlocul timpului de coacere, până devin moi, cu marginile frumos rumenite, 20 – 25 de minute.

4 Într-un castron încăpător, amestecă Parmezanul ras, pătrunjelul şi usturoiul. Adaugă cartofii copţi şi amestecă delicat pentru a-i acoperi uniform. Serveşte imediat.

 De  îndată ce voi prepara următoarea Supă cremă de cartofi dulci, vă voi împărtăşi reţeta. Până atunci, nu uitaţi să mâncaţi sănătos!

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire