Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

joi, 7 martie 2013

GUSTARE DELICIOASĂ CU QUINOA


Dragii mei,


Da, nu am mai scris de multă vreme. Am avut motivele mele. Serioase. Printre altele, am avut marele noroc sa-mi salvez braţul drept de la a sta 6 (da, şase!) săptămâni imobilizat într-o orteză, totul urmat de o lungă perioadă de recuperare. Păi cum ar fi fost asta? Sa nu-mi mai pot eu folosi preţiosul braţ drept pentru a "vrăjitori" delicoase bucate în bucătăria mea? Cum s-a întâmplat? Păi, din prea mare zel la sala de sport, am "reuşit" să-mi afectez un tendon al unui muşchi al umărului. Norocul meu a fost clinica MED SPORT, pe care o recomand cu mare căldură, şi mai ales fantasticul Dr. Ştefan Irimia, pentru care am tot Respectul (da, cu majusculă!). Pentru a afla mai multe şi despre una şi despre alta, iată nişte link-uri utile: http://www.med-sport.ro/, http://www.alta-klinik.ro/md-r-stefan-irimia.html. Pe toţi cei care aveţi vreo problemă prtopedică oricât de mică îi sfătuiesc să se îndrepte cu încredere către această clinică.
 
 
Dar, să revenim la oile noastre. Am reînceput să gătesc, şi asta este, la urma urmei, cel mai important. Iar în postarea de azi vă ofer o reţetă simplă, simplă de tot, dar de mare efect. Este o combinaţie pe care eu am propus-o ca gustare pe care o poţi oricând lua la pachet, dar care poate reprezenta oricând şi un mic dejun sănătos, sau, de ce nu, un desert mai neconvenţional.  Reţeta conţine fructe uscate ( ce vreţi sau ce aveţi prin cămară: stafide, merişor, afine, coacăze, vişine, caise, curmale, etc.), nucifere (nuci, alune de pădure, arahide, caju, fistic, etc.) zahăr brun nerafinat din trestie de zahăr şi un pic de scorţişoară (sau orice altă mirodenie vă place). Toate acestea adăugate unei cereale absolut geniale, numită simplu: quinoa. Iar pentru cei ce nu ştiu încă ce este quinoa şi cât de benefică este ea, pentru cei care nu o folosesc încă în mod curent în alimentaţie, iată un link util, unde veţi afla cam tot ce este necesar:  http://www.vianaturalia.ro/articole/quinoa-una-dintre-cele-mai-nutritive-plante-din-lume-9/
 
Vă îndemn să vă diversificaţi alimentaţia căci în felul acesta vă veţi răsplăti cum se cuvine trupul, acest minunat templu al sufletului nostru.
 
GUSTARE DELICIOASĂ CU QUINOA
 

Ingrediente:

pentru 4 porţii

1 măsură quinoa albă
2 măsuri apă
un praf de sare
fructe uscate la alegere
nucifere la alegere
zahăr brun din trestie de zahăr
scorţişoară

Metodă:
 
1. Pune quinoa într-o sită cu ochiuri mici şi limpezeşte-o bine sub jet de apă rece, până ce apa scursă este limpede. Las-o să se scurgă foarte bine.
2. Pune apa şi un praf de sare într-o crăticioară încăpătoare şi dă-o în clocot la foc mare. Adaugă quinoa, scade focul şi lasă să fiarbă în clocote mici, până ce se absoarbe tot lichidul. Acoperă şi lasă să se "odihnească", 10 minute.
3. La acest punct poţi combina toată cantitatea de quinoa cu restul ingredientelor, sau poţi folosi doar o parte din ea şi păstra restul la frigider, pentru alte întrebuinţări, într-un recipient închis ermetic, până la 4 zile. Eu am ales să fac pentru micul dejun de azi doar o porţie. Astfel, am folosit doar 6 linguri de quinoa fiartă, 1 linguriţă de zahăr, 1/4 linguriţă scorţişoară, 2 linguri de miez de fistic crud, 1 lingură merişor uscat, 1 linguriţă coacăze uscate, 1 lingură afine uscate şi 1 lingură stafide aurii. Se amestecă totul şi se lasă cel puţin o oră pentru a se întrepătrunde aromele şi a se înmuia fructele uscate (ideal ar fi să preparaţi de seara pentru dimineaţă sau de dimineaţă pentru gustarea de după amiază). Cine preferă, poate adăuga la cantitatea mai sus menţionată şi coaja rasă şi zeama unei jumătăţi de portocală.
 
V-am convins?
 
 
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire