Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

joi, 21 martie 2013

PREPELIŢE MARINATE

 
CINĂ CU PRIETENI
 
Nu pot trăi fără prieteni. Iar cu prietenii mei cei mai apropiaţi dacă nu mă văd sau nu vorbesc o perioadă mai lungă de timp, cad în depresie. Nu cred că poţi fi pe deplin fericit fără prieteni. Iar mie îmi place, printre altele, să-mi răsfăţ prietenii cu mese delicioase. Mi se umple sufletul de bucurie când văd câtă plăcere le provoc cu câte ceva bun ce pregătesc cu toată dragostea din dragoste pentru ei.
 
Duminica trecută, de exemplu, am avut iar casa plină. Cei mai buni, şi mai dragi, şi mai apropiaţi prieteni ai mei şi ai familiei mele ne-au făcut bucuria de a ne accepta invitaţia la cină. Aşa bucurie trebuia celebrată cu ceva special. Aşa că am decis să pregătesc Salată picantă din ouă de prepeliţă, Salată de vinete şi Salată de ardei copţi cu vinegretă de balsamico şi usturoi, la aperitiv, Prepeliţe marinate, cu Cartofi pai şi Salată asortată de primăvară cu vinegretă de lămâie, ca fel principal, iar la desert, Negresă cu mascarpone şi topping de ciocolată.
 
Dintre toate acestea, aş dori să vă ofer azi reţeta după care am preparat prepeliţele.
 
După ce m-am documentat şi am studiat "cazul" cu o săptămână înainte de eveniment, am decis să abordez prepeliţele altfel decât o fac de obicei pentru prânzurile rapide din familie (prăjite în baie de ulei, cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă). Astfel, am creat o reţetă proprie de marinadă, în care am ţinut 12 ore prepeliţele perfect curăţate, spălate şi despicate pe burtă. După 12 ore de stat la marinat, am aşezat frumos pe o tavă încăpătoare de cuptor cele 20 de prepeliţe pentru cina noastră. Le-am aşezat mai întâi cu partea cu piele în jos. Am turnat peste ele marinadă, apoi le-am copt 20 de minute pe o parte, după care le-am întors cu grijă şi răbdare cu partea cu piele în sus, şi le-am lăsat la rumenit încă 15 minute. Desigur că am avut cuptorul încins dinainte la 180C.
 
Au fost delicioase. Un festin, nu alta! Le-am mâncat direct cu mâna, întinzând fiecare bucăţică în sosul rămas în tavă şi lingându-ne pe degete de gustoase ce erau. Le-am udat cu vin roşu din belşug şi le-am asortat cu muzică lăutărească românească autentică de mare calitate. Aşa, cu veselie, am încheiat o săptămână plină şi ne-am pregătit pentru o alta, care, după o astfel de seară, s-a văzut mult mai frumoasă. Ceea ce vă doresc tuturor.
 
 
MARINADĂ PENTRU PREPELIŢE LA CUPTOR
 
 
 
Ingrediente:
 
pentru 2 prepeliţe
 
1 lingură oţet de vin roşu sau de sherry
100ml balsamico
4 linguri sos soia
5 linguri ulei vegetal
3 linguri ulei susan prăjit
100ml vin roşu
1 linguriţă muştar Dijon
3 linguri miere
3 crenguţe cimbru
sare, dacă mai e cazul (soia este deja sărată!)
piper, după gust.
 
Metodă:
 
Se amestecă bine toate ingredientele într-un castron adânc şi încăpător. Se aşază în această marinadă prepeliţele pregătite cum am povestit mai sus. Se acoperă vasul cu folie alimentară şi se dă la frigider aprox. 12 ore. Se scoate vasul din frigider cam cu 30 de minute înainte de a fi date prepeliţele la cuptor. Restul poveştii se regăseşte mai sus.
 
Aceste prepeliţe merg de minune alături de cartofi crocanţi la cuptor, cu rozmarin sau cimbru, sau cu cartofi pai foarte, foarte fini şi crocanţi, condimentaţi şi ei cu cimbru, sare de mare şi coajă rasă de lămâie. Nu uitaţi de salată. Cumpăraţi toate verdeţurile pe care generoasa primăvară ni le aduce în dar şi faceţi o salată asortată imensă, bine dreasă cu ulei de măsline extra-virgin, zeamă de lămâie, sare de mare şi piper negru proapăt râşnit.
 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire