Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 14 octombrie 2013

BUDINCĂ DE MERE CU OREZ


REŢETELE COPILĂRIEI

Răsfoiam mai deunăzi o cărticică pe care i-am "confiscat-o" cândva mamei mele: Pe urmele bucătăriei româneşti. O cărticică ce mi-era tare dragă în copilărie, nu neapărat pentru reţetele din care nu înţelegeam mare lucru, cât mai ales pentru ilustraţiile care mi se păreau caraghioase şi pentru coperta cu doamna rotofeie şi veselă, ce duce o mare mămăligă cu ceva alături.
 
 
 
 
 
Nu ştiu de ce, dar vremea mohorâtă de ieri mi-a făcut poftă de scorţişoară. Poate pentru că, în mintea mea, scorţişoara şi senzaţia de căldură, de care am nevoie pe o vreme ca asta, merg mână-n mână. Aşa că, am dat fuga la cărticica de mai sus şi am deschis-o la o reţetă pe care mama obişnuia să o prepare adesea când eram copil: Budincă de mere cu orez. Şi uite-aşa, ca prin minune, confortul şi armonia propriului cămin, căldura ocrotitoare a bucătăriei, mirosul de lapte cu scorţişoară şi muzica auzindu-se în surdină din radio m-au ajutat să mă întorc în timp, la anii copilăriei dragi. Acum, nu ştiu pentru câţi dintre voi copilăria se învârte în jurul aceloraşi elemente declanşatoare de amintiri, dar eu zic că budinca a cărei reţetă o dau mai jos vă va bucura şi înfrumuseţa orice zi, mohorâtă sau nu.
 
BUDINCĂ DE MERE CU OREZ
 
Budincă de mere cu orez
 
Ingrediente:
 
pentru 4 porţii generoase sau 6 mai mici
 
 
500ml lapte integral
1/2 baton vanilie
5 linguri orez cu bob rotund
un praf de sare
500gr mere Golden Delicious
100g unt
4 linguri zahăr tos fin (aprox. 60g)
1 linguriţă scorţişoară
 
Metodă:
 
1. Încingeţi cuptorul la 190C.
2. Puneţi laptele la fiert cu vanilia şi un praf de sare. Între timp, spălaţi bine orezul şi scurgeţi-l. Când laptele clocoteşte, adăugaţi orezul şi lăsaţi-l să fiarbă până înfloreşte, amestecând din cand în când. Daţi deoparte să se răcorească.
3. Între timp, curăţaţi merele de coajă şi îndepărtaţi căsuţa seminţelor, apoi tăiaţi-le felii subţiri.
4. Ungeţi un vas termorezistent de mărime medie cu unt şi tapetaţi-l cu zahăr tos.
5. Aşezaţi un strat compact de felii de mere, presăraţi-le cu zahăr tos amestecat cu scorţişoară, apoi puneţi din loc în loc cubuleţe de unt. Peste mere aşezaţi un strat de lapte cu orez, şi continuaţi la fel, ultimul strat fiind de mere.
6. Daţi budinca la cuptor cca. 45 de minute.
 
Se serveşte la temperatura camerei sau rece, ca atare sau  însoţită de îngheţată de vanilie, frişcă bătută cu zahăr pudră, sau sos de caramel, dacă vă lasă conştiinţa să faceţi un desert foarte dulce şi mai dulce.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire