Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 11 ianuarie 2013

PIEPT DE PUI CU NUCI ŞI BUSUIOC


RAPID ŞI SĂNĂTOS - Episodul 1
 
 
Da, Episodul 1. Sa lamurim lucrurile puţin. Fiind traducător de engleză, germană şi franceză, colaborez de câţiva ani buni cu Editura Litera. O colaborare fructuoasă, care mi-a adus numai satisfacţii, sub forma unor titluri absolut minunate pe care am avut şansa să le traduc. Lucrurile au început bine şi anul acesta, primind spre traducere, chiar din prima zi oficială de lucru a lui 2013, o carte de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o carte de bucate minunat ilustrată, de o calitate impecabilă. Bine, carte de bucate e un termen mult prea sărac pentru a exprima ceea ce oferă această comoară. Căci, pe lângă nişte reţete grozave, vei găsi în ea liste cu super-alimente ce nu trebuie să-ţi lipsească din dietă, cu plante aromatice şi condimente care vor da savoare şi celei mai banale farfurii, toate însoţite de sfaturi pentru sănătate, deosebit de utile în zilele noastre, când avem tendinţa nefericită să ne preocupăm mai mult de alte aspecte şi să lăsăm sănătatea undeva pe planul 2 (în cel mai fericit caz).
 
Titlul original al cărţii este HEALTHY IN A HURRY, iar eu i-am dat titlul provizoriu de RAPID ŞI SĂNĂTOS. Căci, ne dăm seama sau nu, trăim din ce în ce mai repede, iubim din ce în ce mai repede, ne bucurăm din ce în ce mai repede şi ne hrănim din ce în ce mai repede. Şi din ce în ce mai prost. Din păcate. Cu siguranţă că aceasta este concluzia la care au ajuns şi autoarele cărţii, Karen Ansel şi Charity Ferreira, şi au decis să ne vină în ajutor şi să ne înveţe că a mânca sănătos nu înseamnă neapărat a petrece ore în şi în bucătărie, că pentru o gustare sau o masă principală plină de nutrienţi sunt de ajuns, de cele mai multe ori, sub 30 de minute, că a merge la cupărărturi de alimente nu e deloc o povară, ci poate fi o mare bucurie, că şi spanacul are gust, şi varza de Bruxelles, şi conopida, şi sparanghelul, dacă înveţi câteva mici secrete.
 
 
 
Eu, pasionată de bucătărie cum mă ştiţi, am iubit această carte de când am primit-o spre traducere şi am început deja să pregătesc reţete din ea. Aşa mi-a venit ideea să vi le împărtăşesc şi vouă, ca să vă fac o bucurie, ca să vă povestesc despre această minunată carte şi ca să vă fac poftă s-o cumpăraţi când va apărea. Aşadar, vom începe un mini-serial, în care vă voi da câteva reţete din carte aşa cum le-am pregătit eu în bucătăria mea şi vă voi ţine la curent cu momentul apariţiei variantei în română. Mulţumim LITERA pentru acest cadou! Anul nou nu putea începe mai bine.
 
Astăzi vă ofer:
 
PIEPT DE PUI CU NUCI ŞI BUSUIOC
 
 
 
310 calorii/porţie
26g proteine
17g carbohidraţi
16g grăsimi (2g grăsimi saturate)
70mg colesterol
2g fibre
520mg sodiu
 
 
Ingrediente:
pentru 4 porţii
 
60gr miez de nucă
3 linguri sos de soia, cu conţinut redus de sodiu
2 linguri miere
2 linguri zeamă de limetă
3 linguriţe ulei de arahide (sau orice ulei vegetal bun pentru prăjit)
1 ardei gras roşu, spălat, curăţat şi tăiat fâşii fine
2 cepe mari, tăiate solzişori fini
400gr piept de pui dezosat, tăiat fâşii fine, perpendicular pe fibră
15gr frunze de bucuioc proaspăt, rupte bucăţele
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 180C. Pune nucile pe o tavă de copt şi coace-le vreo 10 minute, până începe să se degaje aroma şi se rumenesc uşor. Scoate-le din cuptor, răstoarnă-le pe o farfurie şi lasă-le la răcit.
2. Într-un castron mic amestecă sosul de soia, mierea şi zeama de limetă.
3. Încinge la foc mare jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie wok sau o altă tigaie non-aderentă. Adaugă fâşiile de ardei gras şi sotează-le doar 1-2 minute. Răstoarnă-le pe o farfurie, toarnă în tigaie restul de ulei şi prăjeşte ceapa, amestecând continuu, până începe să prindă puţină culoare, 30 de secunde până la 1 minut.
4. Adaugă în tigaie carnea şi prăjeşte-o, amestecând constant, până devine opacă, 3-4 minute. Pune şi ardeii înapoi în tigaie, apoi adaugă amestecul de soia, miere şi limetă, busuiocul şi nucile. Amestecă şi lasă pe foc doar cât să se înmoaie puţin bucuiocul, adică aproximativ 1 minut. Consumă imediat.
 
Eu am servit alături orez brun fiert şi asezonat cu sare, piper şi un pic de şofran. Şi, pentru că-mi plac mâncărurile picante, am adaugat porţiei mele de carne un pic de praf de chili.
 
Este un fel de mâncare ideal pentru o cină rapidă din timpul săptămânii, plin de proteine şi nutrienţi, fără prea multe calorii sau carbohidraţi.
 
Nu uitaţi că, aşa cum ne învaţă şi autoarele cărţii, pieptul de pui este o sursă bună de vitamina B6, iar nucile sunt bogate în Omega 3, ajută la reducerea colesterolului şi sunt pline de antioxidanţi.
 
Sfat util: folosiţi doar ulei cu punct de fumegare mare, adică potrivit pentru prăjit şi nu din cel pentru salate. Încingeţi foarte bine uleiul înainte de a prăji în el. Dacă nu găsiţi busuioc proaspăt în supermarketul de lângă casă (se poate întâmpla, nu-i aşa?), nu-i nimic, se poate folosi şi busuioc uscat (cam 1 linguriţă, sau mai puţin, dacă nu vă plac mâncărurile prea aromate).
 
În Episodul 2 vă voi arăta cât de plăcut este spanacul tânăr crud dacă ştii cum să-l împrieteneşti cu alte ingrediente minunate şi să obţii o salată sănătoasă în miez de iarnă.
 
 
 

duminică, 6 ianuarie 2013

MASOOR DAL ŞI LIPII NAAN


AM CĂLĂTORIT ÎN INDIA!

Imaginar, desigur.
 
Poate că, inspirată de Viaţa lui Pi (un film minunat, pe care vi-l recomand dacă mai credeţi în magic şi poveşti frumoase), am dorit să gătesc ceva care să mă ajute să închid ochii şi să navighez către departe. Biletul de călătorie a fost un fel de mâncare de un exotic extrem: MASOOR DAL. Pentru cei mai puţin iniţiaţi, să lămurim puţin lucrurile. Aşadar, DAL este un fel de mâncare emblematic pentru indieni la fel cum este orezul pentru chinezi. Dal-ul aproape că nu lupseşte de pe masa indienilor. Dal se poate  prepara cu diferite leguminoase, existând, astfel, masoor dal (din linte roşie), moong dal (din fasole mung) sau toor dal (din mazăre indiană). Eu am ales masoor dal, căci ne place tuturor lintea roşie, care este şi mai uşor de găsit decât fasolea mung sau mazărea indiană.  Secretul unui dal reuşit este combinaţia de condimente, pe care, dacă o reuşiţi, veţi avea şi voi un bilet de călătorie către dimensiuni exotice nebănuite.
 
Desigur că dacă tot ai pregătit un dal trebuie neapărat să coci şi nişte lipii indiene. Naan, cum le numesc ei. Reţeta o dau mai jos. Nu există ceva mai simplu! Aşa că, nu cădeţi în ispita lipiilor din comerţ.
 
MASOOR DAL
 
 
 
Ingrediente:
pentru 8 - 10 porţii
 
500gr linte roşie
100gr unt
2 linguri ulei de floarea soarelui
2 cepe medii, tăiate cubuleţe
6 căţei usturoi, striviţi
ghimbir proaspăt, o bucată de vreo 3 cm lungime, dat pe răzătoare
1 ardei iute roşu, mărunţit
1 lingură chimen măcinat
4 linguriţe seminţe de coriandru, măcinat
2 linguriţe pudră de turmeric
1/2 linguriţă pudră de cili
1/2 linguriţă garam masala
1 cutie mică roşii fără coajă, mărunţite
4 frunze de dafin
sare şi piper, după gust
frunze poraspete de coriandru (opţional)
 
Metodă:
 
1. Spală foarte bine lintea sub jet de apă rece, până ce apa scursă iese limpede. Pune-o la fiert într-un litru de apă rece, culegând spuma formată. Timpul de fierbere este scurt, aşa că e bine s-o supraveghezi, pentru a nu se dezintegra. Când e gata, opreşte focul şi lasă lintea în vas.
2. Încinge untul şi uleiul într-o tigaie non-aderentă. Adaugă toate condimentele şi infuzează-le o jumătate de minut. Adaugă apoi ceapa şi usturoiul şi căleşte-le pe foc mediu, până se înmoaie (cam 2 minute).
3. Toarnă roşiile în tigaie şi lasă totul la fiert, cu capac, pe foc mediu, cam 15 - 20 de minute, apoi ia de pe foc.
4. Pune pe foc oala cu lintea şi dă-o în clocot. În acest moment toarnă peste linte compoziţia din tigaie şi amestecă totul cu grijă. Gustă şi drege de sare şi piper. Adauga foile de dafin. Mai lasă totul pe foc înca vreo 5 minute şi e gata.
 
Dal-ul este mai bun a doua zi, după ce toate aromele se vor fi "aşezat". Sunt unii care îi adaugă smântână la servire, pentru a mai domoli iuţeala. Eu nu am ales sa fac aşa, dar voi o puteţi face. Se poate, de asemenea, servi decorată cu frunze proaspete de coriandru. Când le găseşti. Eu nu le-am găsit (din păcate) prin supermarket-urile din împrejurimile casei mele, iar o excursie până la METRO (acolo găseşti totdeauna tot ce-ţi poţi imagina) mi-era peste mână. Aşa că, am renunţat la coriandru, care ar fi înnobilat de minune extraordinarul meu dal.
 
Aşa cum scriam mai sus, preparaţi propriile lipii naan. Se merită din plin. Iată reţeta:
 
LIPIE NAAN
 
 
 
Ingrediente:
pentru 6 bucăţi
 
250gr făină albă
2 linguriţe zahăr
1/2 linguriţă sare
1/2 linguriţă praf de copt
130ml lapte
2 linguri ulei de floarea soarelui
seminţe de negrilică, mac sau susan negru
 
Metodă:
 
1. Amestecă într-un bol făina cu zahărul, sarea şi praful de copt.
2. Într-un alt bol amestecă laptele cu uleiul.
3. Fă o adâncitură în amestecul uscat şi adaugă treptat amestecul umed, încorporând cu mişcări circulare.
4. Frământă aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină, apoi formează o minge de aluat şi lasă-l la crescut 10 - 15 minute.
5. Încinge foarte bine o plită electrică (sau cuptorul). Împarte aluatul în 6 porţii egale şi dă-le formă de minge. Pe o suprafaţă presărată cu făină întinde fiecare mige de aluat, dându-i formă de lipie. În timp ce le întinzi, presară-le cu seminţele alese şi presează seminţele în alut cu ajutorul sucitorului.
6. Frige lipiile pe tabla încinsă, până se rumenesc frumos pe ambele părţi (1 -2 minute pe fiecare parte). Le poţi coace şi în cuptor, cam 10 minute la 200C, întorcându-le la jumătatea timpului de copt.