Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 12 aprilie 2013

TARTĂ CU CIOCOLATĂ ŞI CUSTARD CU CARDAMOM

DESERTUL DE IERI

Fără o introducere prea stufoasă, spun doar atât: mulţumesc Gordon Ramsay pentru idee. O tartă specială prin aroma şi delicateţea umpluturii. Ciocolata este adaosul meu, inspirat, aş zice. Mai scriu doar atât: cardamomul este înrudit cu ghimbirul, fiind una dintre cele mai vechi şi mai apreciate mirodenii din lume. Este cel mai scump condiment, după şofran şi vanilie. Este compus dintr-o teacă verde necomestibilă, în care se află seminţe mici, cu miros specific, cuceritor, un mix de lămâie şi camfor. Se combină de minune cu curryuri şi pilafuri, dă un gust exotic cafelei şi ceiului tare şi foarte dulce, specific ţărilor arabe. Se poate adăuga în aluatul de pâine sau de diverse prăjituri, aşa cum se face în nordul Europei, dar şi la murături. Adăugat în îngheţată, computuri de fructe sau deserturi pe bază de orez, cardamomul va conferi acestora un gust delicios aparte. Recomand cumpărarea păstăilor întregi şi nu a cardamomului măcinat, care-şi va pierde foarte repede aroma. O adresă de procurare a cardamomului, şi nu numai, pe care o recomand este Piaţa Crângaşi/Bucureşti.
 
TARTĂ CU CIOCOLATĂ ŞI CUSTARD CU CARDAMOM
 
 
 
 
Ingrediente:

pentru 6 - 8 porţii
 
PENTRU BLAT:
 
125g unt nesărat, la temperatura camerei
90gr zahăr pudră
1 ou mare, bătut uşor
250g făină de patiserie
1/2 linguriţă sare de mare
1 lingură apă foarte rece (dacă e nevoie)
(se obţin 500gr aluat)
 
Metodă:
 
1. Pune untul, făina, zahărul şi sarea în vasul unui robot de bucătărie şi mixează pentru a omogeniza.
2. Adaugă oul şi mai amestecă 30 de secunde. Adaugă apa (dacă e nevoie) şi mai mixează scut, până se leagă aluatul.
3. Dă aluatului formă de disc, înveleşte-l în folie alimentară şi dă-l la rece 30 de minute.
4. Încinge cuptorul la 200C.
5. Scoate aluatul din frigider şi întinde o foaie care să se potrivească într-o formă de tartă cu fund detaşabil cu diametru de 23cm şi înălţime de 5cm. Acoperă aluatul aşezat în tavă cu o foaie pergament, apoi umple tava cu boabe de fasole (sau altă "greutate"), pregătindu-l astfel pentru coacere oarbă. Dă-l la frigider încă 30 de minute, apoi coace orb 15 minute. Îndepărtează boabele de fasole şi pergamentul şi mai coace aluatul încă 5 minute. Lasă-l să se răcească.
 
PENTRU UMPLUTURĂ:
 
600ml lapte integral
8 păstăi de cardamom, zdrobite uşor în mojar
1 baton de scorţişoară
100gr zahăr tos
1 1/2 linguri făină de porumb (sau făină de grâu)
4 ouă, albuşuri separate de gălbenuşuri
100g ciocolată amăruie, topită în bain-marie cu 1-2 linguriţe de apă
 
Metodă:
 
1. Toarnă laptele într-o crăticioară. Adaugă cardamomul şi scorţişoara şi dă-l în clocot la foc mediu. Ia-l de pe foc, acoperă vasul şi lasă la infuzat 15 minute.
2. Fixează temperatura cuptorului la 180C.
3. Bate spumă gălbenuşurile cu zahărul şi cu făina. Strecoară laptele într-un vas curat, apoi adaugă-l treptat în amestecul de ou, amestecând continuu.
4. Bate albuşurile spumă, apoi încorporează-le cu grijă în amestecul de gălbenuşuri.
5. Unge uniform fundul coajei de tartă cu ciocolată topită, apoi toarnă deasupra umplutura (custardul).
6. Pune tarta cu mare grijă în cuptor şi coace-o 20 de minute sau până ce umplutura se rumeneşte, apoi fixează temperatura cuptorului la 110C şi mai lasă tarta la copt încă 1 oră, până se leagă bine crema. Poate rămâne moale la mijloc. Se serveşte la temperatura camerei sau rece.
 
Opţional: Acoperă suprafaţa tartei coapte cu zahăr tos, apoi caramelizează zahărul cu o torţă specială de patiserie, sau în cuptorul pus pe funcţia "grill", pentru a da tartei o delicioasă crustă crocantă.