Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 15 aprilie 2013

TARTĂ CREMOASĂ CU BRÂNZĂ DE CAPRĂ ŞI SPANAC

SPANAC. DIN NOU!

 
Nu rezist! Îl văd pe tarabe, aşa, verde intens, cu frunzele lui fragede, de-mi vine să le "pasc" acolo, pe loc, şi nu rezist. Şi, deşi ştiu că-mi va lua o veşnicie să spăl temeinic fiecare frunză în parte, cumpăr câte un snop şi merg acasă cu el, mândră ca de un trofeu preţios. Aşa s-a întâmplat şi în piaţa din Magalia, care mi-e tare dragă, asemeni oraşului întreg. Are pentru mine locul acela un farmec aparte. Mă face să mă simt bine şi foarte inspirată. Da, de la Mangalia mi-am cumpărat săptămâna trecută o "tonă" de verdeţuri, printre care, desigur, şi spanac.
 
Cum despre spanac şi beneficiile lui am mai discutat într-o postare anterioara, nu mai bat câmpii acum, şi voi trece direct la reţeta unei tarte pentru care m-am inspirat, din nou, de la Gordon Ramsay. Da, ştiu, sună cam pompos, de parcă aş fi stat de vorbă personal cu el şi m-aş fi consultat asupra meniului pentru cina de vinerea trecută. Nu, nu am făcut asta, după cum sunt sigură că v-aţi imaginat. Dar Ramsay este unul dintre maeştrii bucătari preferaţi de mine. Aşa, cu limbajul lui trivial cu tot. Şi probabil că una dintre experienţele cele mai interesante ale vieţii mele a fost aceea de a-l fi văzut gătind live într-un show culinar, la care am avut norocul să particip cândva, la Birmigham. Dar asta este o altă poveste.

Oricum, reţeta originală e de găsit, alături de alte reţete absolut fantastice, într-o carte apărută la Editura Litera, carte pe care eu am editat-o.
Se numeşte "Gordon Ramsay - MENIUL PERFECT" şi v-o recomand cu căldură. Meniul perfect - Gordon Ramsay
La reţeta originală eu am intervenit cu două elemente suplimentare: brânză cremoasă de capră (eu o folosesc pe cea de la RUPI; este românească, este perfectă şi are un preţ avantajos) şi seminţe de pin, pentru că îmi plac alimentele un pic crocante.
 
TARTĂ CREMOASĂ CU BRÂNZĂ DE CAPRĂ ŞI SPANAC
 

Ingrediente:
pentru 4-6 porţii

PENTRU BLAT:
Se obţin 375g aluat

225g făină
1/2 linguriţă sare de mare
140g unt nesărat, rece, tăiat cubuleţe
4-5 linguri de apă foarte rece

Metodă:

1. Pune untul, făina şi sarea în vasul unui robot de bucătărie şi mixează până obţii o compoziţie cu aspect de firimituri.
2. Adaugă mai întâi 4 linguri de apă rece şi mai mixează, până se leagă aluatul. Adaugă şi a cincea lingură de apă, dacă ţi se pare că aluatul e prea uscat.
3. Dă aluatului formă de disc, înveleşte-l în folie alimentară şi dă-l la rece 30 de minute.
4. Încinge cuptorul la 200C.
5. Scoate aluatul din frigider şi întinde o foaie care să se potrivească într-o formă de tartă cu fund detaşabil cu diametru de 23cm şi înălţime de 5cm. Acoperă aluatul aşezat în tavă cu o foaie pergament, apoi umple tava cu boabe de fasole (sau altă "greutate"), pregătindu-l astfel pentru coacere oarbă. Dă-l la frigider încă 20 de minute, apoi coace orb 15 minute. Îndepărtează boabele de fasole şi pergamentul şi mai coace aluatul încă 5 minute. Lasă-l să se răcească.
 
PENTRU UMPLUTURĂ
 
200g brânză cremoasă de capră
150g spanac tânăr, fără tulpini, bine spălat
2 ouă mai, plus 1 gălbenuş
100ml lapte integral
300ml frişcă lichidă
sare de mare
1/2 linguriţă pudră cayanne
1/2 linguriţă nucşoasă proaspăt rasă
70g de seminţe de pin
 
1. Scade temperatura cuptorului la 180C.
2. Fierbe 2-3 l de apă. Pune spanacul curăţat într-o strecurătoare şi toarnă peste el apa clocotită, pentru a-l opări. Lasă-l să se scurgă foarte bine. Îl poţi chiar pune într-un tifon foarte curat şi stoarce, pentru a elimina cât mai mult lichid posibil. Lasă-l să se răcească.
3. Într-un castron încăpător, bate uşor ouăle şi gălbenuşul cu laptele, frişca, un praf bun de sare, ardeiul cayenne şi nucşoara. Încorporează spanacul bine scurs.
4. Unge uniform baza coajei de tartă cu crema de brânză de capră. Toarnă deasupra umplutura. Presară cu seminţe de pin şi dă tarta la cuptor 25-30 de minute, până ce umplutura se rumeneşte frumos şi se întăreşte.
5. Scoate tarta din cuptor şi las-o să se odihnească 5-10 minute înainte de servire. Nu vei greşi cu nimic dacă vei servi alături o salată din cele mai fragede frunze de primăvară, dreasă un o vinegretă de ulei de măsline, balsamico de zmeură, sare marină şi piper din belşug.