Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

sâmbătă, 1 iunie 2013

PAVLOVA CU CĂPŞUNI


PAVLOVA CU CĂPŞUNI

Pentru cei ce nu ştiu ce sau cine este Pavlova, ei bine, este un desert alcătuit dintr-o bezea , crocantă la exterior şi moale la interior, pe post de blat, şi frişcă plus fructe de sezon, pe post de topping. Desertul şi-a primit numele de la faimoasa balerina rusă Anna Pavlova, creat fiind, el, desertul, cândva prin anii 1920, cu ocazia unei reprezentaţii susţinute de balerină în Australia şi Noua Zeelandă. Este un dulce emblematic pentru bucătăria celor două ţări, fiind consumat mai ales pe timpul verii.
 
Cât despre balerina Anna Pavlova, Wikipedia ne învaţă că aceasta a fost o balerină rusă, de la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, considerată una dintre cele mai rafinate dansatoare de balet clasic din istorie şi una dintre cele mai apreciate artiste ale Imperial Russian Ballet şi ale Ballets Russes. Pavlova a fost cel mai frenetic aplaudată pentru interpretarea sa memorabilă din Moartea lebedei. Cu propria ei companie de balet, Pavlova a fost prima balerină care a făcut un turneu mondial. Eu am aflat povestea Annei Pavlova cândva, în adolescenţă, când am vazut de cel puţin zece ori filmul biografic regizat de Emil Loteanu, cu delicata Galina Belyayeva interpretând-o perfect pe frumoasa balerină. Un film pe care vi-l recomand cu căldură.
 
Noi să rămânem însă la Pavlova cea dulce, adică la minunatul desert, deloc greu de preparat, dar cu efect WAW! garantat la orice ocazie. Acum, în plin sezon al căpşunilor, o Pavlova cu frişcă şi căpşuni ar fi desertul pentru care toţi cei ce vor gusta vă vor pomeni mult timp după. Spor!

PAVLOVA CU CĂPŞUNI


Pavlova cu căpşuni

Ingrediente:

pentru 6 - 8 porţii

PENTRU BEZEA:

4 albuşuri de ou
250gr zahăr tos fin
1 linguriţă oţet de vin alb
1 linguriţă pudră de merengue
1 linguriţă esenţă de vanilie

PENTRU TOPPING:

700gr căpşuni, curăţate şi tăiate în jumătate (sau lăsate întregi, dacă sunt mai mici)
3 linguri zahăr pudră (sau mai mult, dacă preferaţi un topping mai dulce)
350ml frişcă lichidă

Metodă:

1. Încinge cuptorul la 150C. Tapetează o tavă de copt cu pergament. Cu ajutorul unui creion şi al unei farfurii întinse cu diametrul de aproximativ 24cm, marchează pe foaia pergament un cerc.
 
2. Într-un vas încăpător, bate albuşurile până obţii o spumă fermă, apoi încorporează zahărul, lingură după lingură, până ce bezeaua capătă un aspect sidefiu. Încorporează oţetul, pudra de merengue şi vanilia.
 
3. Răstoarnă bezeaua şi aşaz-o în interiorul cercului desenat pe pergament, nedepăşind graniţele şi formând în centru un crater, astfel încât marginile bezelei să fie mai înalte decât centrul. Coace bezeaua timp de 1 h, apoi opreşte cuptorul şi las-o să se răcească total în cuptor, cu uşa cuptorului închisă.

Bezea pregătită să devină Pavlova


4.  Între timp, pune în bolul robotului de bucătărie 300gr de căpşuni şi amestecă-le cu 2 linguri de zahăr pudră. Pasează-le până obţii un sos fin. Trece sosul printr-o sită, pentru a scăpa de seminţe. Într-un castron încăpător, bate frişca şi restul de zahăr pudră.
 
5. După ce bezeaua s-a răcit, aşaz-o pe un platou pentru servit. Pune deasupra frişca, decorează cu căpşunile rămase, apoi toarnă deasupra sos din belşug. Lasă la răcit cel puţin 1 h înainte de a servi.



marți, 28 mai 2013

RULADĂ DE MIEL CU MANGOLD ŞI SEMINŢE DE PIN


FRIPTURA PENTRU PRÂNZUL DE DUMINICĂ ...

... sau pentru cina de sâmbătă, dacă ai oaspeţi pe care vrei să-i răsfeţi, sau dacă vrei să-ţi răsfeţi propria familie, cu sau fără vreo ocazie specială. Pentru astfel de situaţii este reţeta pe care v-o propun mai jos. Este inspirată de Gordon Ramsay, iar în original umplutura este din spanac. Eu am avut mangold proaspăt şi fraged de la Biodumbrava, aşa că l-am folosit pe acesta. Carnea folosită este de miel, căci da, mielul se poate consuma şi când nu e Paşte, găsindu-se din abundenţă în măcelăriile musulmane, unde măcelarii sunt foare amabili şi pot tranşa şi dezosa carnea, întocmai cum le cer clienţii.
 
Piept de miel dezosat
 
 
La friptura preparată după reţeta de mai jos merge de minune un dressing de iaurt cu mentă (vezi reţeta). Spor! 
 
 
RULADĂ DE MIEL CU MANGOLD ŞI SEMINŢE DE PIN
 
Ruladă de miel cu mangold şi seminţe de pin
 
 
Ingreiente:
 
1 ceapă medie, sau 1 legătură de ceapă verde, tocată mărunt
4 căţei de usturoi, sau 1 legătură de usturoi verde, tocat mărunt
ulei de măsline pentru prăjit
3 linguri de seminţe de pin
250g frunze de mangold, rupte de pe tije, bine spălate şi uscate
150g feta, fărâmiţată
1,75 - 2,00 kg piept de miel dezosat
1-2 linguriţe sumac
sare marină şi piper proaspăt râşnit
 
DRESSING DE IAURT CU MENTĂ
 
2 castraveciori cornichon medii, curăţaţi de coajă şi de seminţe şi tăiaţi cubuleţe
150ml iaurt grecesc natural
1 legătură mică de mentă, frunzele tăiate fâşii subţiri
1 lingură melasă de rodie
coaja unei lămâi
1 linguriţă zeamă de lămâie
sare şi piper, după gust
 
Metodă:
 
1. Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie non-aderentă. Sotează ceapa şi usturoiul timp de 5 minute, până se înmoaie. Asezonează, apoi adaugă seminţele de pin şi prăjeşte-le 1 minut, până se rumenesc uşor. Adaugă frunzele de mangold şi sotează-le scurt, amestecând totul bine. Ia tigaia de pe foc şi încorporează brânza. Dă deoparte.
2. Aşază carnea pe un blat de lucru, cu partea cărnoasă în sus (vezi imaginea de mai sus). Asezonează din belşug cu sare, piper şi sumac. Pune amestecul de mangold în centru, presându-l bine în şănţuleţele unde au fost oasele.
 
3. Rulează carnea, fixând bine umplutura. Leagă cu sfoară. Asezonează din belşug şi exteriorul ruladei, apoi dă-o la frigider timp de cel puţin 30 de minute, sau peste noapte, pentru a permite umpluturii să se întărească.
 
Ruladă de miel înainte de copt
4. Încinge cuptorul la 190C.
 
5. Pune pe foc tava în care vei coace rulada, adaugă în ea 2 linguri de ulei şi rumeneşte rulada frumos pe toate părţile (aprox. 10 minute). Transferă tava în cuptorul încins şi coace rulada 45-55 de minute, în funcţie de cantitatea de carne şi de cât de pătrunsă vrei să iasă. După ce s-a copt, las-o 10-15 minute să se odihnească.
 
5. Prepară între timp dressing-ul, amestecând într-un castron toate ingredientele şi asezonând după gust.
 
Ruladă de miel coaptă
 
6. Îndepărtează sfoara, apoi taie rulada în felii groase de 1,5 - 2,00 cm.  Serveşte alături de dressing-ul de iaurt, felii mari de cartofi copţi cu rozmarin şi o salată verde cu dressing de lămâie.