Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

miercuri, 28 august 2013

MUFFINURI CU PORTOCALĂ ŞI STAFIDE


MIC DEJUN CU MUFFINURI

E şi vremea rece bună la ceva. Te face să porneşti cuptorul fără să te mai îngrozească gândul că te vei coace şi tu pe lângă ce se coace în cuptor. Şi, cum azi pe la ora 8:00, când mă trezesc eu, vremea nu părea deloc prietenoasă, chiar dimpotrivă, mi-a venit o poftă nebună să am şi eu la micul dejun ceva care să-mi facă plăcere şi nu ceva total trist şi dezamăgitor, cumpărat de pe la cine ştie ce patiserie cu pretenţii gratuite.

Şi uite-aşa, inspirată şi de o reţetă a Nigellei Lawson,  a cărei carte, Nigella Bites, tocmai o traduc (va apărea în curând în librării la Editura Litera şi îmi permit, ca traducător al ei, să v-o recomand), am pornit cu un avânt de invidiat către bucătărie şi, nu cu mult mai târziu, înfulecam cu poftă un muffin pufos şi parfumat, scăldat din belşug cu dulceaţă de cătină (din aceea fără zahăr, de la Topoloveni; o recomand). Merg de minune cu ceaiul preferat sau cu o ceaşcă de cafea bună.

Mi-am permis o contribuţie la reţeta propusă de Nigella, şi anume vreo două linguri de stafide aurii lăsate la înmuiat vreo 10 minute în Cointreau, rom sau zeamă de portocale, după preferinţă şi posibilităţi. Voi puteţi să renunţaţi la ele, sau să le înlocuiţi cu alte fructe uscate preferate.

Şi nu vă faceţi griji dacă muffinurile nu vor fi la fel de "dolofane" ca cele din comerţ. Asta nu se va întâmpla niciodată cu cele făcute în casă. Vă las pe voi să ghiciţi de ce.


MUFFINURI CU PORTOCALĂ ŞI STAFIDE

Muffinuri cu portocală şi stafide


Ingrediente:
pentru 12 bucăţi


75g unt nesărat

2 linguri de stafide aurii (opţional)
50ml Cointreau (sau rom, sau încă 50ml suc de portocale) - dacă folosiţi stafide
250g făină cu agent de creştere (sau făină simplă plus 1 linguriţă rasă de praf de copt) 

25g migdale măcinate

½ linguriţă bicarbonat de sodiu
1 linguriţă praf de copt

75g zahăr tos fin (zau zahăr brun fin)
coajă de la 1 portocală

50ml suc proaspăt de portocale (sau 100ml, dacă nu folosiţi stafide)
100ml lapte integral

1 ou

1 tavă cu 12 forme pentru muffinuri tapetate cu 12 coşuleţe de hârtie

Metodă:

1. Încingeţi cuptorul la 200°C/treapta 6 gaz.

 2. Puneţi stafidele la înmuiat în Cointreau într-un castronel. Topiţi untul şi daţi-l deoparte. Amestecaţi făina cu migdalele măcinate, bicarbonatul, praful de copt, zahărul şi coaja de portocală într-un castron mare. Măsuraţi sucul de portocală şi laptele într-o cană şi încorporaţi oul, apoi untul topit răcit. Acum turnaţi ingredientele lichide peste cele uscate, adăugaţi şi stafidele cu tot cu lichidul în care au stat, apoi amestecaţi cu o furculiţă. Amestecul va fi grunjos, dar aşa trebuie să fie; toate ingredientele trebuie să fie amestecate foarte puţin. Ideea la amestecul de muffinuri este să nu amestecaţi niciodată în exces ingredientele.
3. Luaţi amestec cu lingura şi distribuiţi în mod egal în formele de muffinuri, apoi coaceţi 20 de minute.

Muffinuri gata de copt



4. Scoateţi muffinurile în coşuleţele lor de hârtie şi lăsaţi-le să se răcească uşor (nu complet) pe un grătar de sârmă înainte de a le devora.

Muffinuri tocmai scoase din cuptor