Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 27 ianuarie 2014

MUFFINURI CU SEMINŢE DE IN ŞI STAFIDE


CE DACĂ NINGE!?
Keep calm and bake! Adică mai pe limba noastră, nu te enerva, mai bine coace ceva bun şi hrănitor. Adică ceva şi pentru trup şi pentru suflet. Muffinurile acestea sunt inspirate din ultima carte de reţete tradusă de mine pentru Editura Litera: QUINOA, de Penny Doyle (va apărea curând în librării şi e musai s-o cumpăraţi dacă ţineţi la sănătatea voastră!). O carte cu reţete doar pe bază de quinoa şi derivate din quinoa, această super-cereală fără gluten, fără colesterol, cu toţi cei 9 aminoacizi necesari corpului pentru a crea proteine, cu calciu, fier, magneziu şi complexul de vitamine B. Pe scurt, chisaya mama, „mama tuturor cerealelor”, aşa cum au numit-o incaşii, cărora trebuie să le fim recunoscători pentru această cereală minune.
Ce au în plus aceste muffinuri, minunate pentru micul dejun sau pentru ceaiul/cafeaua de după-amiază, este o cantitate generoasă de seminţe de in măcinate, căci aşa se zice că ar fi puse cel mai bine în valoare grăsimile esenţiale Omega 3 conţinute de acestea, cât  şi fibrele lor solubile.
Răsfăţaţi-vă cu aceste muffinuri ca atare, sau unse cu puţintel unt şi un strop din dulceaţa preferată sau de miere. Cuibăriţi-vă pe sofa, ascultaţi muzica preferată şi iarna nu vă va mai părea atât de haină.
 

MUFFINURI CU SEMINŢE DE IN ŞI STAFIDE

Muffinuri cu seminţe de in şi stafide

Ingrediente:
pentru 12 bucăţi

250ml lapte bătut
150ml ulei vegetal
2 ouă

175g făină de quinoa
115g seminţe de in măcinate

1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă scorţişoară

1 linguriţă nucşoară măcinată
115g zahăr tos fin

50g stafide
1 linguri seminţe de in întregi, pentru presărat

 
Metodă:

1 Încingeţi cuptorul la 200°C/Treapta 6 gaz. Turnaţi laptele bătut într-o carafă şi adăugaţi uleiul şi ouăle, apoi bateţi pentru a omogeniza.

2 Cerneţi făina de quinoa într-un castron mare, apoi încorporaţi seminţele de in râşnite, praful de copt, scorţişoara, nucşoara, zahărul şi stafidele.

3 Faceţi o adâncitură în centrul ingredientelor uscate, apoi turnaţi amestecul de lapte bătut şi ouă, amestecând scurt, doar cât să se combine ingredientele. Amestecul trebuie să aibă consistenţă fluidă pentru a obţine un miez moale, aşa că mai adăugaţi lapte bătut dacă este necesar.

4 Distribuiţi amestecul în cele 12 forme tapetate cu coşuleţe de hărtie ale unei tăvi pentru muffinuri.

5 Presăraţi suprafaţa fiecărui muffin cu câteva seminţe de in întregi şi împingeţi în interior cu vârful cozii unei linguriţe orice stafidă ieşită la suprafaţă, pentru a nu se arde pe timpul coacerii.

6 Coaceţi muffinurile 18-20 de minute, până cresc frumos şi se simt ferme la atingere. Scoateţi-le din forme şi lăsaţi-le la răcit pe un grătar de sârmă.

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire