Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 21 iulie 2014

TARTĂ CU CAISE ŞI SCORŢIŞOARĂ


Este anotimpul caiselor. Nu îl rataţi. Munţi de ghemotoace portocalii ca soarele fierbinte al verii stau cuminţi pe tarabe, ademenind clienţii cu parfumul lor. Caisele dulci, zemoase, aromate nu sunt doar o încântare pentru gust, ci şi o binefacere pentru trup. Conţin betacaroten, vitaminele B3 (PP), C şi E, fibre, zaharuri simple, uşor asimilabile, precum şi o serie de oligoelemente (magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, fluor, brom, cobalt). Toate acestea furnizează energie organismului, combatând oboseala fizică şi intelectuală. În plus, caisele scad tensiunea arterială, sunt sursă de fier şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Aşadar, toate atuurile pentru a fi introduce în alimentaţia noastră zilnică pe timp de vară în formă proaspătă sau preparate în diferite forme. Pentru mine nu trece nicio vară fără să fac de câte ori se poate tarta de mai jos. Este uşor de preparat, lejeră, cu o combinaţie de arome încântătoare, aşa că sunt sigură că nu văd de ce nu ar deveni şi preferata voastră.
 
TARTĂ CU CAISE ŞI SCORŢIŞOARĂ
 
Tartă cu caise şi scorţişoară
 
Ingrediente
 
pentru 6 porţii generoase sau 8 mai mici
 
700g caise coapte, dar nu extrem de moi
200g făină (albă sau integrală)
2 linguriţe scorţişoară, plus încă 1 linguriţă pentru caise
140g unt foarte rece, tăiat cubuleţe
85g zahăr brun fin, plus încă 2 linguri pentru caise şi 1 lingură pentru presărat
un praf de sare
1 ou, bătut uşor
1 lingură pesmet (sau griş foarte fin), pentru presărat
1 lingură de lapte, pentru uns
 
Metodă:
 
1. Spălaţi bine caisele şi uscaţi-le cu prosoape de hârtie. Tăiaţi-le jumătăţi şi îndepărtaţi sâmburii. Puneţi jumătăţile de caise într-un castron încăpător şi presăraţi-le cu cele două linguri de zahăr şi cu linguriţa de scorţişoară. Acoperiţi castronul cu folie alimentară şi daţi caisele la frigider timp de 1 h.
 
2. Între timp, preparaţi aluatul. Puneţi în vasul robotului de bucătărie (cu paletele pentru frământat montate) făina, zahărul, sarea, scorţişoara şi untul. Amestecaţi până obţineţi un amestec asemănător firimiturilor. Adăugaţi oul şi mai amestecaţi până se leagă aluatul. Scoateţi aluatul din vas şi mai frământaţi-l foarte puţin, înveliţi-l apoi în folie alimentară şi daţi-l la frigider 30 de minute. (Toată această etapă se poate face şi manual, exact în aceeaşi ordine.)
 
3. Încingeţi cuptorul la 180C şi tapetaţi tava de cuptor cu hârtie de copt.
 
4. Întindeţi aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină, până obţineţi o foaie cu diametrul de vreo 30cm. Transferaţi cu grijă foaia pe tava pregătită. Presăraţi în centu lingura de pesmet sau griş, lăsând nepudrată o margine de 10 cm de jur împrejur. Aşezaţi jumătăţile de caise peste pesmet, cu partea tăiată în sus. Adunaţi marginea aluatului peste caise, centrul rămânând deschis. Ungeţi marginile tartei cu lapte şi presăraţi cu zahăr. Coaceţi tarta 30-35 de minute, până este frumos rumenită.
 
5. Scoateţi tarta din cuptor şi lăsaţi-o să se răcorească în tavă, apoi transferaţi-o pe un grătar de sârmă pentru a se răci complet. Se serveşte simplă, sau alături de iaurt grecesc simplu amestecat cu zahăr brun şi scorţişoară după gust.
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire