Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

duminică, 20 iulie 2014

VINETE UMPLUTE CU LEGUME


De câte ori merg în piaţă zilele acestea mi-e greu să mă rezum la ce am pe listă. Plec de fiecare dată cu multe alte produse în plus. Şi nu rezist niciodată să nu pun în coş şi câteva vinete dolofane şi lucioase, gândindu-mă că voi găsi eu ce să fac din ele. Familia votează aproape invariabil salata de vinete coapte. Iar eu fac salată de vinete coapte de câte ori mi se cere (între noi fie vorba, ador şi eu salata de vinete pe pâine rustică crocantă, alături de o salată de roşii zemoase şi dulci-acrişoare). Dar strecor de fiecare dată în meniu şi un fel nou de mâncare pe bază de vinete, aşa, de dragul de a avea şi eu un cuvânt de spus. Săptămâna aceasta a fost rândul vinetelor umplute cu legume. Poate că o să vi se pară o reţetă ceva mai migăloasă, dar efortul se merită din plin.

VINETE UMPLUTE CU LEGUME

Vinete umplute cu legume

 

Ingrediente:
 
pentru 6 porţii mari sau 12 porţii mici
 
6 vinete dolofane
1/2 cană ulei de măsline
6 cepe albe medii, curăţate şi tăiate peştişori
6 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi mărunt
200 g ciuperci (champignon sau pleurotus), curăţate şi tocate grosier
1 ardei copt şi curăţat
400 g pulpă de roşii tăiată cuburi (proaspătă sau din conservă)
telemea de capră (sau o altă brânză preferată)
sare marină şi piper negru proaspăt râşnit
1 lingură de cimbru uscat, sau 1 legătură de cimbru verde (sau mai mult, dacă vă place)
 
Metodă:
 
1.  Spălaţi vinetele şi uscaţi-le bine cu un prosop. Decojiţi-le din loc în loc, astfel încât să arate ca nişte zebre. Tăiaţi-le apoi în jumătate pe lung. Scobiţi cu grijă miezul, lăsând o margine de 1 cm grosime. Tăiaţi miezul cuburi mici, puneţi-l într-o strecurătoare aşezată deasupra unui castron şi presăraţi-l cu sare. Lăsaţi-l astfel câteva ore, sau peste noapte, pentru a se scurge toată acea zeamă despre care se spune că ar fi toxică.
 
2. Procedaţi întocmai şi cu "bărcuţele" de vinete. Presăraţi-le interiorul cu sare, lăsaţi-le astfel 1 oră, apoi aşezaţi-le cu scobitura în jos într-o strecurătoare mai mare aşezată deasupra unei tăvi adânci, din acelaşi motiv ca mai sus.
 
3. Limpeziţi pulpa vinetelor într-un jet de apă rece şi mai lăsaţi-o la scurs. Tamponaţi interiorul "bărcuţelor" cu prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de umiditate. Aşezaţi "bărcuţele" pe o tavă mare de cuptor unsă cu ulei şi stropiţi-le şi pe ele cu ulei de măsline. Daţi-le deoparte.
 
4. Încingeţi uleiul într-o tigaie încăpătoare cu fund dublu pusă pe foc mediu. Căliţi ceapa şi usturoiul, cu capacul pus, până ce ceapa devine foarte moale şi sticloasă. Adăugaţi ciupercile, puneţi din nou capacul şi căliţi cam 10 minute. Adăugaţi pulpa de vinete şi continuaţi să căliţi tot cu capacul pus încă 10 minute. Adăugaţi ardeiul copt şi pulpa de roşii, asezonaţi, apoi lăsaţi fără capac 10 -15 minute, până scade lichidul şi obţineţi un amestec consistent. Dregeţi de gust, dacă este nevoie.
 
5. Încingeţi cuptorul la 200C. Umpleţi "bărcuţele" de vinete cu acest amestec. Presăraţi cu brânza preferată şi daţi la cuptor cca. 30-45 de minute, până se înmoaie vinetele iar crusta de brânză face bulbuci. Sunt la fel de bune şi calde, şi reci.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire