Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 7 noiembrie 2014

PRĂJITURĂ POLONEZĂ CU MERE

 
SZARLOTKA

 
Da, ştiu, pare imposbil de pronunţat, nu-i aşa? Cel mai bine îi spunem pe româneşte: Prăjitură poloneză cu mere. Mă rog, poloneză, nepoloneză, e o prăjitură cu mere, şi gata! Aluat fraged, mere uşor acrişoare aromate cu multă scorţişoară, şi răbdare. Asta-i tot. Este delicioasă ca atare, însă este superbă dacă o însoţeşti de un pic de iaurt grecesc natural consistent (min. 10% grăsime!), pe care-l îndulceşti cu ce vrei tu (miere, sirop de agave, sirop de orez, zahăr brun) şi-l condimentezi cu niscaiva scorţişoară. Hai, la treabă!
 
PRĂJITURĂ POLONEZĂ CU MERE
 
Prăjitură poloneză cu mere
 
 
 
Ingrediente:
 
ALUAT:
 
  • 450g făină albă (sau integrală), plus încă puţină pentru presărat
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 200g unt rece, tăiat cubuleţe, plus încă puţin pentru uns
  • 225g zahăr brun
  • 3 gălbenuşuri, plus 1 un ou întreg, la temperatura camerei
  • 1 lingură iaurt natural
  •  coajă de la 1/2 lămâie
  • 1 linguriţă senţă de vanilie

  •  
    UMPLUTURĂ:
     
  • zeamă de la 1/2 lămâie
  • 6 mere Granny Smith mari, curăţate de coajă şi cotoare şi tăiate felii fine
  • 6 - 8 linguri zahăr brun
  • 1 lingură scorţişoară
  • 200ml apă

  •  
    SUPLIMENTAR:
    • 3 linguri de griş foarte fin (fine semolina)
    • 4 linguri de migdale crude, măcinate grosier
     
     
    Metodă:
     
    1. Încinge cuptorul la 180C şi unge o tavă de copt de 20x29cm cu un strat fin de unt. Rupe o foaie de pergament şi unge-o pe o parte cu un strat fin de unt, apoi tapetează cu ea tava. Dă deoparte.
     
    2. Pregăteşte umplutura: pune într-o cratiţă încăpătoare toate ingredientele pentru umplutură. Pune cratiţa pe foc mediu, dă în clocot şi lasă să fiarbă 5 minute, amestecând ocazional, apoi ia de pe foc şi lasă să se răcească.
     
    3. Prepară aluatul: pune făina, praful de copt şi sarea într-un bol (sau in vasul robotului de bucătărie), şi amestecă-le scurt. Adaugă untul şi amestecă până obţii firimituri. Adaugă restul ingredientelor şi amestecă, apoi răstoarnă aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină şi frământă-l doar cât să se lege.
     
    4. Împarte aluatul în două părţi egale. Înfăşoară una din ele în folie alimentară şi las-o la congelator 1 h pentru a se congela. Va trebui să fie foarte tare, pentru a putea fi dat uşor pe răzătoare, precum un bloc de brânză maturată.
     
    5. Jumătatea de aluat rămasă se pune în tava pregătită şi se întinde cu degetele şi palmele bine de tot, până acoperă tot fundul tăvii. Se înţeapă cu o furculiţă din loc în loc, apoi se coace 15 minute, până se rumeneşte uşor şi devine elastic la atingere. Se lasă să se răcească.
     
    6. La momentul potrivit, se întind merele răcite peste baza de aluat copt şi răcit. (n.b. Dacă şi-au lăsat prea multă zeamă, se păstrează doar jumătate din zeama lăsată!) Se presară deasupra grişul. Se scoate aluatul de la congelator şi se dă pe răzătoarea mare, apoi se presară uniform peste mere. Deasupra lui se presară uniform migdalele măcinate. Prăjitura se dă la cuptor şi se coace 40-45 de minute, până ce topping-ul este auriu şi crocant. Se lasă la răcit complet, apoi se taie pătrate de dimensiunile dorite. Se serveşte ca atare, pudrată cu zahăr pudră sau cu o lingură generoasă de iaurt îndulcit şi parfumat cu scorţişoară.

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

    Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

    Linkuri de întoarcere către această postare:

    Creați un link

    << Pagina de pornire