Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 20 iunie 2014

PRĂJITURĂ FĂRĂ FĂINĂ CU CIOCOLATĂ ŞI ZMEURĂ


UNDE ESTE VARA?

Întrebarea care tot revine pe buzele tuturor. Am dreptate? Eu am găsit remediul contra eventualei depresii generate de ploaia asta care nu se mai opreşte şi de lipsa soarelui, ascuns îndărătul norilor groşi şi plumburii. Vă prezint mai jos acest remediu cu multă ciocolată şi zmeură, una dintre vedetele verii. Este un desert inspirat de o reţetă a maestrului cofetar britanic Fiona Cairns, un desert pe care sigur că nu îl veţi pregăti doar o dată. Iar vestea bună este că puteţi folosi oricând zmeură congelată. De exemplu iarna, atunci când vă este cel mai dor de vară.
 
 
PRĂJITURĂ FĂRĂ FĂINĂ CU CIOCOLATĂ ŞI ZMEURĂ
 
Prăjitură fără făină cu ciocolată şi zmeură
Ingrediente:
pentru 8 porţii
 
Pentru blat:

90g unt, tăiat cubuleţe, plus încă puţin pentru uns

60g migdale fără coajă

120g ciocolată amăruie (70% cacao), ruptă bucăţi

90g zahăr brun fin

3 ouă

Pentru ganache:

100g ciocolată amăruie (70% cacao), ruptă bucăţi

50ml frişcă lichidă

25g unt

Pentru decor:

400 g zmeură proaspătă

Pentru sos:

200g zmeură proaspătă

1 lingură zahăr pudră

Metodă:

1 Încinge cuptorul la 180C. Unge bine cu unt o formă de prăjitură cu fund detaşabil, apoi tapeteaz-o cu hârtie de copt.

2 Macină fin migdalele. Pune ciocolata, 70 g din zahăr şi untul într-un castron. Pune acest castron deasupra unui vas în care fierbe apă în clocote mici, având grijă ca fundul castronului să nu atingă apa. Lasă să se topească totul pe baia de aburi.

3 Ia castronul de pe baia de aburi şi încorporează migdalele măcinate în amestecul de ciocolată.

4 Separă albuşurile de gălbenuşuri. Bate gălbenuşurile bine, până devin cremoase şi de un galben pal. Încorporează-le în amestecul de ciocolată şi migdale.

5 Bate spumă lejeră albuşurile, apoi adaugă treptat restul de zahăr şi continuă să baţi, până ce spuma devine satinată şi începe să facă moţuri . Ia o lingură generoasă de spumă de albuş şi încorporeaz-o în amestecul de ciocolată pentru a-l subţia. Adaugă şi restul de albuş în două, trei tranşe, amestecând delicat după fiecare, până se încorporează complet.

6 Toarnă compoziţia rezultată în forma pregătită şi coace aproximativ 20 de minute. Scoate prăjitura din cuptor şi las-o să se răcească 20-30 de minute în formă, pe un grătar de sârmă, apoi scoate-o din formă şi las-o să se răcească de tot.

7 Când prăjitura este rece,  răstoarn-o cu mare grijă pe un platou (este foarte delicată şi fragilă, deci trebuie manevrată cu multă delicateţe). Îndepărtează hârtia de copt.

8 Pregăteşte ganache-ul, topind pe baie de aburi (ca mai sus) ciocolata cu frişca lichidă şi cu untul şi amestecând pentru a se omogeniza. După ce se mai răcoreşte, toarnă ganache-ul peste prăjitură, distribuindu-l uniform pe toată suprafaţa.

9 Decorează cu zmeură proaspătă. Pregăteşte sosul, amestecând într-un blender zmeura cu zahărul pudră. Trece sosul rezultat printr-o sită fină,  pentru a scăpa de seminţe.

10 Bucură-te de acestă prăjitură senzaţională, însoţind-o de frişcă bătută cu foarte puţin zahăr sau de îngheţată de vanilie (de preferat pregătită în casă).