Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

joi, 11 septembrie 2014

CHEESECAKE CU CAISE

 
 
CHEESECAKE CU CAISE
 
 
Pentru că aveam în frigider o urdă dulce grozavă adusă de la Valea Doftanei, mi-am zis că ar fi o idee bună să o folosesc într-un fel de cheesecake reinterpretat. Aşadar, m-am inspirat din mai multe reţete care foloseau fie crema de brânză, fie ricotta, dar în mod invariabil blatul acela sfărâmicios şi, din punctul meu de vedere, nefericit din biscuiţi fărâmiţaţi amestecaţi cu unt şi presaţi pe fundul formei de prăjitură. În cele din urmă, am dat peste o reţetă care mi-a plăcut, în primul rând pentru că avea altfel de blat, iar în al doilea rând pentru că avea un strat în plus din caise proaspete. Şi, cum prin supermarketuri încă mai găseşti caise româneşti proaspete şi foarte parfumate (nu ştiu de unde naiba le-or fi scos, dar nici nu mi-am bătut prea mult capul cu asta, atâta vreme cât au fost gustoase), am trecut la treabă. A ieşit o prăjitură pufoasă, lejeră, răcoroasă şi foarte gustoasă. Desigur că se poate folosi ricotta în loc de urda dulce folosită de mine şi caise din compot în locul celor proaspete, cu condiţia să fie mai ferme şi să fie bine scurse înainte.
 
CHEESECAKE CU CAISE
 
Cheesecake cu caise
 
Ingrediente:
pentru 8 porţii
 
PENTRU BLAT:
 
100g unt de la frigider, tăiat cubuleţe
100g migdale crude, măcinate fin
1 linguriţă praf de copt
100g zahăr tos fin
1 ou mare, bătut uşor
 
PENTRU UMPLUTURĂ:
 
250g urdă dulce sau Ricotta
2 ouă mari
6 linguri smântână grasă
50g zahăr pudră
1 linguriţă esenţă de vanilie
8 caise mici, proaspete sau din compot, tăiate jumătăţi, sâmburele îndepărtat
 
Metodă:
 
1. Încingeţi cuptorul la 160C.
 
1. Pentru a prepara blatul, amestecaţi în vasul unui robot de bucătărie făina cu praful de copt, zahărul, migdalele şi untul, până opţineţi o compoziţie asemănătoare firimiturilor. Adăugaţi apoi oul, şi amestecaţi până se leagă aluatul, care va semăna cu o pastă consistentă.
 
2. Tapetaţi cu hârtie de copt unsă cu unt o formă de tort cu diametrul de 24cm şi fund detaşabil. Turnaţi compoziţia pentru blat şi nivelaţi-o uniform în forma astfel pregătită, apoi coaceţi-o 25 de minute, până creşte puţin şi se îngheagă.
 
3. Între timp, amestecaţi toate ingredientele pentru umplutură (mai puţin caisele) într-un castron încăpător.
 
4. Când blatul este gata, scoateţi-l din cuptor şi lăsaţi-l să se răcorească vreo 15 minute.
 
5. Peste blatul răcorit, aranjaţi uniform jumătăţile de caise, cu partea tăiată în jos, şi turnaţi peste ele compoziţia pentru umplutură, nivelând-o frumos.
 
6. Coaceţi prăjitura 50 de minute, până se încheagă şi se rumeneşte frumos la suprafaţă.
 
7. Scoateţi prăjitura din cuptor, treceţi lama unui cuţit bont de jur împrejurul ei, pentru a o desprinde de pereţii formei, apoi lăsaţi-o să se răcească în formă complet înainte de a o scoate pe un platou şi a o da la frigider. Scoateţi prăjitura din frigider cu 15-20 de minute înainte de servire, pentru ca umplutura să redevină cremoasă. Dacă doriţi, o puteţi pudra cu zahăr pudră aromat cu vanilie.